Нови стандарти за храната в училище
Добави към моето меню
От 3 ноември 2016 г. храните в детските заведения трябва да бъдат произведени по утвърдени стандарти
Изискването е задължително за всички доставчици на продукти в детските градини и училищата и е в сила включително за безплатните закуски, които децата до 4 клас получават.
Целта на стандартите е да гарантират качествена храна.
Не се предвижда поскъпване на купоните за храна на учениците, нито редуциране на порциите, но ще се увеличат разходите на фирмите за хранене.
Нови стандарти за храната в училище
Изискването за здравословно хранене на децата е безкомпромисно. Всички налични стандарти са задължителни, обясни д-р Камен Николов от Агенцията по храните. Той посочи още:
Млякото и млечните продукти по БДС-стандарт, хлябът по утвърден стандарт “България”, за лютеницата – по утвърден браншови стандарт, месните по утвърден стандарт “Стара планина”, както и за олиото по утвърден браншови стандарт.
Наредбата забранява също на децата да се предлагат млечни храни с растителни мазнини. Не допуска използването на така наречените Е-та или така наречените добавки в храните, оцветители, консерванти, подобрители,поясни д-р Николов.
Изискването е от миналата година, но фирмите-доставчици имаха гратисен период, за да изчерпят наличните количества храни. От 3.11.2016 г. неспазването на наредбата се санкционира, като минималната глоба е 1000 лева.
Към момента доставчиците твърдят, че новите изисквания няма да оскъпят храната в училищата и детските градини.