Жадната монахиня
Добави към моето меню
Жадната монахиня
рецепта, вариант на селската торта, защото е свързвам със село, когато се събираме за празник всички и леля е направила тази рецепта за десерт, как го вади и го поднася “Нищо особено не е – селска торта”, а е толкова вкусна и сочна, а името се помни
за блата:
5 яйца
1 ч. ч. захар
2 ч. ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
5 с. л. олио
2 ч. л. какао
1 ч.ч. орехови ядки за поръсване
за крема:
500 мл прясно мляко
1 ч. ч. захар
2 пакетчета ванилия
1 жълтък
4 с. л. брашно
1 с. л. краве масло
* Брашното се пресява с бакпулвера;
* Яйцата се разбиват със захарта и се прибавя олиото, след което се добавя брашното;
* Отделя се около 5 с.л. от сместа и се смесва с какаото;
* В тава за печене, предварително намазана с малко олио и набрашнена се изспипва сместа, а кафявата смес с какаото се изсипва с лъжица и леко се разбъква, за да се получат шарки в блата. Пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (проверява се с метода на сухата клечка);
* Приготвя се крема. Млякото се загрява заедно със захарта и се добавя жълтъка, разбит с малко вода, брашното и маслото. Като клокне се аоматизра с ванилия и се отстранява от котолона и се оставя да изстине;
* Готовият блат се разрязва на два блата и между блатовете се покрива с част от крема. С останалият крем се полива тортата. Готовата торта се посипва със смлени орехи.
* Сервира се нарязана на ромбове след като е престояла на студено за 24 часа за да може да поеме добре крема.
Има и по-лесен начин за приготвяне на “Жадната монахиня” – както е опечен блата в тавата се надупчва с вилица и се нарязва на ромбове и се залива с приготвения крем.