Последни Рецепти
Последни Статии

Хранителни натравяния

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Как да разберем дали сме се натровили
Характерни симптоми и първа помощ

хранителни натравяния през есента и зимата

През есента специалистите обикновено говорят за втората сезонна вълна на натравянията, която е свързана с употребата на консервирани продукти, все по-често заместващи пресните плодове и зеленчуци. Предлагаме ви симптомите на някои конкретни натравяния и какви мерки можете да вземете преди да дойде помощта на лекаря:

натравяния с гъби
Симптомите се проявяват след 5 до 7 часа: треска, остра болка в стомаха, гадене, повръщане, виене на свят, бавен пулс. Необходима е незабавна намеса на специалист и постъпване в болница. До идването на лекаря можете да направите промивка на стомаха или клизма с добавена отвара от лайка (1 с.л. цвят на 300 мл вода). След това дайте на болния слабително, стоплете го, накарайте го да изпие чаша силен чай. Върху главата поставете студен компрес, а върху стомаха – грейка.
food poison pix
Тези красиви гъби са може ни най-отровните в нашите гори

Натравяне с компот или сладко
Признаците се появяват след 7-8 часа: гадене, повръщане, затруднено дишане. Промийте стомаха с подсолена вода или слаб разтвор на калиев перманганат, дайте слабително, направете клизма. След прекратяване на повръщането болният трябва да приеме таблетка активен въглен (при липса може да се замени с кисело мляко или яйчен белтък). Препоръчва се приемането на много течности. Едно денонощие може да се гладува, а след това да се премине на супи и отвари.

Ботулизъм
Първите признаци на болестта са влошаване на зрението (раздвоен образ, замъгленост), разширяване на зениците, усещане за сухота и дращене в гърлото, спазми в мускулите на езика. При опит да се пие вода, течността се излива през носа.
Болестта се проявява около 12 часа след като консумирането на развалената консерва. Веднага трябва да се извика бърза помощ, тъй като е възможно да се стигне до спиране на дишането. В очакване на лекаря стомахът трябва да се промие с топъл 2% разтвор на сода и да се даде на болния слабително.

За да се избегнат срещите с не по-малко опасните бактерии, лекарите препоръчват да се обръща особено внимание на следните продукти:
*Вареният ориз,
който дълго време е съхраняван на топло. В него може да се е развил бацила Ехиноцереус (Bacillus Cereus), който предизвиква повръщане 1 час след ядене, а по-късно и стомашно разстройство. За да не се стига до това неприятно натравяне, оризът трябва де се съхранява в хладилник.

* От кръвта в различните типове месни продукти
(включително пиле и риба), в готовата храна може да попадне Кампилобактерия (Campylobacterjejuni). Тя предизвиква болка в стомаха, гадене и разстройство. Симптомите се проявяват след 2-6 часа и продължават до 10 дни.

* Клостридия (Clostridium Perfringers)
се размножава активно в каймата, съхранявана на топло или при недостатъчна топлинна обработка. Появяват се спазми в долната част на стомаха, разстройство и главоболие, а 1-2 дни се поддържа повишена температура.

* Листерия
(Listeria Monocytogenes) се среща главно в меките сирена и може да се размножава и при хладилна температура. Предизвиква симптоми, подобни на грипа. Особено опасна е за кърмачетата и възрастните хора.

* Салмонелата
(Salmonella) обикновено попада в организма от суровите яйца, недостатъчно добре сварено птиче месо, а също от храна, съхранявана дълго време извън хладилник.

* Стафилокок
(Staphylococcus) лесно попада в храната от заразени хора. Източници на натравянето най-често са шунката, птичето месо и сладките с крем. Симптомите на натравяне са подобни на другите такива състояния: болки в долната част на стомаха, гадене, повръщане, разстройство, треска, слабост, виене на свят. Не трябва да се лекува без лекарска помощ.

При появата на симптоми на хранително натравяне, на първо място трябва да се опитаме да определим некачествената храна. Като начало тя не бива да се изхвърля, защото ще помогне да се определи бактерията, станала причина за натравянето и лекарите ще могат по-бързо да реагират с адекватни мерки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории