Ябълков сладкиш за пости
Добави към моето меню
Ябълков сладкиш за пости
тази рецепта е една от първите рецепти, които приготвих в Студентски град на малката печка в коридора на студентското общежитие, което беше цялата кухня. Вземата е от книгата на П. Чолчева, книга от която съм научила много само дето рецептите все ги проемням, книгата е писана преди многооо години и разбираниятза за здравословното хранене тогава са били други.
1.5 кг ябълки
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
4 с.л. олио
1 с.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. лимонов сок
Ябълките се обелват, настъргват се на едро ренде и се смесват с лимоновия сок, кората от лимона и половин чаша от захарта. Сместа се разделя на 3 части.
Брашното се пресява и се смесва с гриса, останалата захар, канелата и бакпулвера. Сместа се разделя на 3 части.
В намаслена тавичка или върху намазана с мазнина хартия за печене се слага 1/3 от брашнената смес, разпределят се 1/3 от ябълките и се поръсва 1/3 от олиото. Така се редуват всички смеси, докато свършат. Последният пласт трябва да бъде от ябълки и олио.
Сладкишът се пече около 45 мин на 180° С, докато се зачерви.
Идея: в сладкиша могат да се прибавят чаша стафиди. Може да да добавите и орехи и други ядки.
Ако имате дюли можете да приготвите сладкища с настъргани дюли, тогава не се слага канела.