Последни Рецепти
Последни Статии

Октоберфест

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Октоберфест
най-големият празник на бирата в света – от 19 септември до 4 октомври

Октоберфест, прочутият германски празник на бирата, бе открит на 19.09.2009, точно в 12 часа на обед под одобрителните възгласи на хиляди зрители с тържествена церемония по отваряне на буренце с нова бира.

octoberfest
Обичайна гледка по време на Октоберфест в Мюнхен

Основната част от празненствата от най-големия в света народен празник на бирата ще преминат на зелените площи на мюнхенския парк Терезиенвизе. На площ от 26 хектара над 600 компании са издигнали свои павилиони, палатки и лавки. Слънчевото време и летните температури гарантират множество посетители, които днес още от ранно утро се наредиха на опашка на входа на парка.
Според организационния комитет всички места в мюнхенските хотели са резервирани за следващите 16 дни на фестивала. Според прогнозите от 19 септември до 4 октомври над 6 милиона германски и чуждестранни туристи ще пристигнат в баварската столица, за да опитат баварска бира, и ще оставят в града поне 950 милиона евро.
Бирата в Мюнхен винаги е много добра, но и доста скъпа. Ако през миналата година стандартна еднолитрова халба бира (на фестивала не се предлага бира в по-малки чаши) е струвала между 6,30 и 6,80 евро, то тази година цената е от 8,30 до 8,60 евро.

През 2008 г. на фестивала бяха изпити 6,6 милиона халби бира и изядени 104 говеда.

Историята на Октоберфест започва през 1810 година, когато принц Лудвиг взема за жена принцеса Тереза. През 2010 година Мюнхен ще чества 200-годишнината на Октоберфест.

Част от бизнес партньорите ни са в Мюнхен. Преди много години съм била в този град точно по това време – незабравимо е

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории