Последни Рецепти
Последни Статии

Подправки за нашата храна

Добавено в Билки, Подправки

Добави към моето меню

Вкусът на нашата храна има много голямо значение.
Как да подобрим вкуса и аромата на храната без да добавяме сол, захар или мазнина>
Отговорът е – с билки и подправки.
Те придават цвят, осезаемо ухание и пикантно усещане на храната. Винаги трябва да се вотнасямнимателно е към подправките, да слагаме по-малко, защото лесно се слага, но трудно се маха след това. И да помним, че подправките зависят много от човека за когот прогитвяме ястието и да се съобразяваме с неговите препдочитания.

Босилекът е класика и придава свеж аромат на ястието. Има няколко разновидности – зелен и с червени листа, отглеждам го в саксии на терасата. Най-често се използва в рецепти от италианската кухня с домати, пиле, паста, пица,риба, миди и раци. Може да се ползва и сух босилек. С него се приготвя песто и песто Дженовезе, които продават аромат и вкус на ястията.

Дивият керевиз (Anthriscus cerefolium, наричан още кервел) е подправка, която не е много популярна. Това нежно растение дава нов вкус на рецепти с пиле, морски дарове и зеленчуци – грах, зелен боб, домати. В някои френски рецепти и сосове е задъллжителен.

Кориандър е сякаш екзотична подправка, която се свързва с мексисканска и азиатска кухня. използва се овкусяване на салати, за маринати, за опазване на вкуса на месото.
Слага се в супи, сосове, птиче месо.

Ако искате ястието ви да има пикантен вкус, джинджифилът е най-добрата подправка. Прясно нарязан или настърган, той се слага в марината с риба, птиче и свинско месо и със зеленчуци. Сух джиндифил се слага в много рецепти от китайската кухня и им продава характерен аромат. Слагам щипка джинджифил когато мариновам месо и в някои сладкиши.

Настърганото индийско орехче има мек вкус. Подходяща е за моркови, броколи, брюкселско зеле и карфиол. Задължителен в някои рецепти за десерти, както и в белия сос за паста и лазаня.

Майоранът, напомня за аромата на ригана. Прибавя се към риба, пиле, яйца или зеленчукови ястия, както и в доматения сос.

Розмаринът ухае на бор, можеби защото сух прилича на борови иглички. Отлична подправка е за птиче и други видове месо, особено на скара. С него се ароматизират гъби, печени картофи, пълнежи.

Шафранът е много силно ароматно растение и затова се употребява пестеливо. Придава страхотен вкус на морските деликатеси, паелята, ризото, доматената супа и кускуса.

Естрагон (тарос, тарагон) е идеален за пиле, телешко, риба, миди и яйца, за салатни сосове, а също и за домати, гъби и моркови.

Девисил е подправка за риба, рибена чорба и морски деликатеси. Коренът на девисила се използва при готвенето на супи, варива, салати, сосове и ястия от овнешко, свинско и говеждо месо. Плодчетата се използват за приготвянето на зеленчукови консерви, подобно на бахара и черния пипер.

Всеки може да намери своите подправки и когато слага по-малко или комбинира подправки и билки да забрави да слага в своята хтрана сол, захар, мазнина или оцет.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории