Последни Рецепти
Последни Статии

Охлюви плакия

Добавено в Ястия с риба и рибни продукти

Добави към моето меню

Охлюви плакия

За тази рецепта много си мислех преди да я публикувам. Охлюви … Самата аз не ги ям, но когато си в Париж на някое малко корабче по Сена, един от спомените, дори да не си ял ще бъде за салата от охлюви, калвадос … и усещане за роман на Ремарк или филм с Луи дьо Финес … френска работа, французите казват, че било вкусно. Дядо също обичаше охлщви … това е рецепта за охлюви на баба

1,5 кг охлюви (непочистени или 250 гр)
4 с.л. олио
1 глава целина (или листа)
2 моркова
3-4 глави лук
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. брашно
1 глава чесън
1 с.л. оцет
1 лимон
2 дафинови листа
сол и черен пипер на вкус

Лукът се нарязва ситно и се задушава в мазнината с малко вода.

Отделно охлювите се почистват, измиват и варят 10-15 минути в малко вода, като накрая се сипва оцетът. След като се сварят, се отцеждат и се вадят от черупките с помощта на вилица. От месото на охлювите се маха ципата.

В задушения лук се прибавят морковите и целината, които сме нарязали на малки кубчета и също се задушават. Разбъркват се с доматеното пюре, размитото в студена вода брашно. Наръсва се с черен пипер. Прибавят се дафиновите листа и след като се разбърква сместа, се изсипва в тавичка.

Отгоре се нареждат охлювите, а върху тях – нарязаните на филийки лимон и скилидки чесън. Пече се около 30 мин на умерена фурна.

Задължително се поднася горещо, с препечен хляб и вино, червено вино

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

40 Comments

  1. 1
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  2. 2
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  3. 3
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  4. 4
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  5. 5
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  6. 6
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  7. 7
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  8. 8
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  9. 9
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  10. 10
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  11. 11
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  12. 12
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  13. 13
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  14. 14
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  15. 15
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  16. 16
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  17. 17
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  18. 18
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  19. 19
    Марияна Колева // April 28th, 2011 at 11:14 am

    звучи ми вкусно и пикантно.

  20. 20
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  21. 21
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  22. 22
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  23. 23
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  24. 24
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  25. 25
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  26. 26
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  27. 27
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  28. 28
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  29. 29
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  30. 30
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  31. 31
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  32. 32
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  33. 33
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  34. 34
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  35. 35
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  36. 36
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  37. 37
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .

  38. 38
    Anya Toneva // April 28th, 2011 at 5:06 pm

    да, звучи вкусно, обаче в париж …плакия….. не става… Там ги приготвят с чесново масълце… съвсем друго е + хрупкава багетка.. .