Октопод яхния
Добави към моето меню
Октопод яхния
рецепта споделена от Боби Илиана
Продукти:
1 октопод – около 1 кг
дафинов лист 2-3 листа
4 скилидки чесън
1 кг дребен лук
1 щипкаканела
6-7 зърна бахар
1 клонче розмарин (Ако не намерите пресен розмарин, може да сложите 1 ч. л. сух.)
80-100 мл зехтин
30-40 мл оцет
40-50 мл червено вино
1 ч.ч вода
1 с.л. доматено пюре
сол и черен пипер на вкус
Рецепта за яхния от октопод
• Измивате добре октопода със студена вода
• В тенджера слагате 4 чаши вода и сол. Затворете капака да заври по-бързо водата. След като водата е завряла, поставяте октопода вътре в тенджерата да ври в солената вода за 30 мин.
• През това време изчистете лука .
• След 30 мин. извадете октопода да изстине малко и го нарежете на парчета
• В тиган загрейте зехтин и добавете скилидките чесън, нарязан на ситно. Добавете нарязания октопд и оставете да се готив около 10-15 мин, като разбърквате
• Добавете доматеното пюре, оцета, виното, розмарина, зърна бахар, пипер, дафиновите листа, канелата и водата (гореща) да покрие ястието
• Оставете да врина слаб огън със затворен капак за 40 мин.
• След това добавете лука и да ври, на тих огън, още около 1 час
Ястието с поднася украсено с розмарин