Последни Рецепти
Последни Статии

Заедно срещу диабета

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Заедно срещу диабета
14 ноември е датата на която се провежда инициативата – осветятват се в синьо емблематични сгради по света – синьото е цветът на земята и кампанията “Заедно срещу диабета” Повече нформация тукwww.worlddiabetesday.org – сред тях са НДК и Моста на влюбените в София, са Хеопсовата пирамида и Сфинкса в Гиза, Статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, Статуята на Малката русалка в Копенхаген, Бранденбургската врата в Берлин, Окото на Лондон, Токио Тауър, Дворецът Хофбург във Виена

Какво е диабет

diabet-sofia

Какви са фактите у нас?
Всеки десети българин е с диабет,
Над 60% от хората у нас не разпознават симптомите на заболяването.
Това съобщиха специалисти по време на представянето на информационна кампания за борба срещу диабета, проведена на 23.09.2013 в София.

Какво (не)знаят хората за диабета
– 90% не знаят, че заседналият начин на живот и наднорменото тегло могат да са причина за възникването на заболяването.
– 60% от тях, знаят, че половината от случаите на диабет в зряла възраст могат да се избегнат.
– Повечето от запитаните, които нямат такава диагноза, не разпознават основните признаци на заболяването.
– Според 68% от анкетираните, сърцебиенето е симптом на заболяването.
– Само 1% от запитаните знаят за един от водещите признаци за диабет, а именно – жаждата.

Диабетът е четвъртата водеща причина за смърт в световен мащаб.
Данните сочат, че около 80 на сто от болните от диабет са от държави с нисък до среден стандарт. Най-голям брой диабетици има във възрастовата група на 40-59-годишните. В света се изразходват над 465 млрд. долара годишно за лечение на диабета и усложненията му.
Тревожни са също така статистиките, според които всяка година в следствие на диабета в България умират 8000 души, а на други близо 5000 се ампотира долен крайник.

Веднъж годишно трябва да си правим изследвания за кръвна захар и гликиран хемоглобин (HbA1c)

Според лекари и пациентски организации е много важно пациентите да измерват редовно стойността на кръвната си захар и хемоглобина. Държавна политика обаче трябва да бъде създаването на регистър на всички болни с диабет, така че да се следи непрекъснато тяхното състояние, от една страна и да се планира по-добре заделяният за целта обществен ресурс, от друга, смятат представители на съсловието и пациентските организации.

diabet

Какви са най-честите усложнения на захарния диабет?
Захарният диабет може да засегне всеки орган в човешкото тяло и предизвиква редица усложнения. Основните усложнения на захарния диабет могат да се разделят на остри (остро настъпващи) и хронични (възникващи постепенно след достатъчно дълъг ход на заболяването). Някои от усложненията са характерни и за двата основни типа диабет. Усложненията се дължат на високите стойности на глюкозата в кръвта и се получават в резултат на лош контрол над кръвната захар. Добрият контрол на кръвнта захар означава поддържане на стойностите на глюкозата в кръвта в рамките на нормалното като се избягват много високи и много ниски стойности, защото и двете “крайности” могат да станат причина за животозастрашаващи състояния.
Остри (остро настъпващи) усложнения на захарния диабет – те се дължат най-общо на силно завишена кръвна захар или ненормално понижена кръвна захар в резултат на антидиабетното лечение или други фактори.
• диабетна кетоацидоза и диабетна кома
• хиперосмоларен некетонен синдром и хиперосмоларна кома
• хипогликемия и хипогликемична кома
Хронични (настъпващи постепенно, след достатъчно дълъг ход на заболяването) усложнения на захарния диабет – тези усложненения са най-общо резултат на увреждане от високите стойности на кръвната захар на големите и малки (микроскопичните) кръвоносни съдове. Засягането на малките кръвоносни съдове се нарича диабетна микроангиопатия и е причина за увреждането на очите, бъбреците и нервната система. Увреждането на големите кръвоносни съдове се обозначава като диабетна макроангиопатия и е причина за сърдечно-съдови заболявания (инфаркт и стенокардия), мозъчни инсулти и болка в долните крайници поради липса на добър кръвен ток (клаудикацио, болезнено накуцване след прохождане на определено разстояние).
• увреждане на очите
• увреждане на бъбреците
• увреждане на нервите
• увреждането на големите кръвоносни съдове
• диабетно стъпало

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории