Омлет
Добави към моето меню
Омлет
Омлет се приготвя бързо и са възможни много варианти, което го прави предпочитан и като закуска и като аламинут за вечеря. За да направите вкусен омлет са необходими 2 яйца, 1 с.л. масло и тиган с диаметър 20 см (може да използвате тиган с незалепващо покритие, може да се приготви и в мултикукър.
Под омлет се разбира класическия френски омлет, при който в тигана се сипват първо разбитите яйца, а след това се добавя плънката и се прегъва. При италианския начин за приготвяне – фритата – продуктите се смесват в началото с яйцата, като може да се приготви на тиган, така и да се изпече на фурна.
Продукти за 1 омлет
2 яйца, 1 с.л. масло
Необходим е и тиган с диаметър 20 см
Начин на приготвяне
• Яйцата се разбиват с вилица в купа. Не трябва да се получава много пяна
• В тигана се загрява маслото. В загретия тиган се изсипват разбитите яйца. Тиганът се вдига и се накланя няколко пъти леко настрани за да се разпредели сместа
• С помощта на шпатула се повдигат краищата на омлета, за да изтече към дъното останалата отгоре течна част.
• След като яйцата се твърдят омлета се обръща с помощта на шпатулата
• В едната половина се нарежда плънката и се изчаква докато омлетът се запече и от другата страна
• След което с помощта на шпатулата омлета се прегъва на две и се слага в чинията
Каква да бъде плънката на омлета? Според сезона, продуктите и личния ви вкус
По хижите в планината, къде омлет се предлага, като нещо вкусно и което се приготвя бързо плънката е сирене или кашкавал или колбас. Може да бъде шунка и кашкавал, или запечени зеленчуци и сирене, сотирани гъби…
Аз харесвам омлета със сирене и кашкавал и поднесен със салата.