Последни Рецепти
Последни Статии

Ползата от детоксикацията

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ползата от тридневен детокс
Може да регенерира цялата имунна система

За гладолечението е казано много. Това са атрори като Пол Брег, Лидия Ковачева, нейната книга „Гладът, приятел и лекарство“, днес делото й е продължено от д-р Емилова. Има и много публикации в които се говори за ползата от лечебното гладуване. То трябва да се прави под лекарски контрол.

За детоксикация или пречистващ ден също се говори много. Някои дори спазват такъв режим.

За да има полза от лечебно гладуване и детоксикация трябва да сте ги приели като добра практика и да се спазват определени правила.
Като пример за такъв режим е “водният ден” на 90-дневната диета или лунна диета, но принципът е доста по–стар.

Детоксикацията е режим на хранене, при който се ограничава напълно или почти напълно храненето и се консумират много течности. Идеята е да се активират процеси на разграждане и отделяне и заедно с това да се намали натоварването върху черния дроб. Целта е организмът да се изчисти от токсините. Вариантите са много и варират от еднократна детоксикация веднъж в месеца до концепцията за “лечебен глад”.

apple niki

Според учени от САЩ гладуването „превключва регенеративния бутон” на тялото и кара стволовите клетки да започнат да произвеждат чисто нови бели кръвни телца, пише АФП.
Тридневната детоксикация може да регенерира цялата имунна система, дори и при възрастни хора, откриха изследователите в проучване, което много наблюдатели описаха като „изключителен пробив в науката”.

Въпреки че диетите с гладуване са критикувани от специалистите по храненето заради потенциала си да увредят здравето, проучването на Университета в Южна Калифорния, САЩ, предполага, че преминаването на тялото в режим на глад принуждава важните стволови клетки, отговарящи за регенерацията на различни типове клетки и тъкани, да започнат да произвеждат бели кръвни телца. Те на свой ред започват да се борят с инфекциите. Процесът дава нови сили на цялата имунна система.
Според авторите на проучването то е особено важно за хората, страдащи от увреждания на имунната система, като например пациенти с онкозаболявания, които са на химиотерапия.
Новото откритие може да доведе и до терапии, които да помогнат на възрастни хора, чиято имунна система губи ефективността си с остаряването и за тях става по-трудно да се справят дори с обикновени заболявания.

citrusi

Тридневна детоксикация е най-добре да започне с пълнолунието или да изберете 3 дена в които може да планирате три дена лечебно гладуване – това може да са петък, събота, неделя, а в понеделник да започнете със захранване.
Три дена лечебно гладуване може да практикувате на всеки три месеца или за всеки сезон, като най-важен е детокса в края на зимата.

През тези три дни трябва да се пие вода, около 30 мл на 1 кг тегло, т.е. ако вашето тегло е 60 кг това означава 1,8 л вода. Храната се заменя с прясно изцеден сок от ябълки, круши, краставица, цитрусови плодове. По време на детоксикация може да се приема и английска сол 1 с.л. разтворена във вода сутрин. Като през дена трябва да се изпие 2 л вода или билков чай.
Ако ви се вижда трудно да направите три поредни дни детоксикация, опитайте един ден в седмицата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории