Омлет по испански, разделно хранене
Добави към моето меню
Омлет по испански
авторска рецепта, съобразен с правилата на разделното хранене, предпочитана рецепта за омлет у дома, с много зеленчуци
за 2 порции:
2 с.л. зехтин (олио)
1 и 1/2 чаша нарязани зеленчуци – тиквички, червена и зелена пиперка, морков, 1 – 2 гъби
1 с.л. ситно нарязан магданоз
морска сол на вкус (по желание)
черен пипер на вкус
4 яйца
1/4 ч.ч. настърган кашкавал
В дълбок тиган уок загрейте по-голямата част от олиото. Прибавете зеленчуците. Рзбърквайте в продължение на няколко минути на умерен огън.
Намалете огъня, като продължавате да разбърквате зеленчуците.
Прибавете магданоза, малко сол и черен пипер на вкус.
Леко разбийте яйцата.
Загрейте предварително тигана за омлет (тиган с диаметър 23см), сложете останалото олио и почакайте да се сгорещи.
Изсипете зеленчуците в тигана за омлет и ги разпределете равномерно.
Излейте разбитите яйца върху зеленчуцитеи разбъркайте леко.
Продължавахте да бъркате около половин минута, докато омлетът се сгъсти.
Поръсете с настъргания кашкавал и запечете на грил, докато се получи апетитна коричка.
Разрежете омлета на две, извадете го от тигана и го поставете в затоплени чинии.
Вариант: Може да се пруготви и без кашкавал, тогава внимателно обърнете омлета с дървена лопатка и го запечете от двете страни.
Забележка: в книгите за разделно и за здравословно хранене не се използва готварска сол, а морска сол. Аз самата от години,от далечната 1989 г не ползвам сол. Слагам само в киселото зеле и туршията, там играе ролята на консервант. Солта я заменям с вкуса на подправките, които употребявам.