Последни Рецепти
Последни Статии

Кои са най-опасните диети?

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Кои са най-опасните диети?
Факт е, че всеки трети човек на Земята страда от наднормено тегло или затлъстяване – без разлика в години, пол, социална и професионална принадлежност. Причините са познати: стрес, обездвижване, невъзможност за спазване на здравословен режим на хранене и т.н.
Какво правим когато усетим, че дрехите ни започват да ни стягат? Не променяме начина си на живот, не намаляваме нивото на стрес, не започваме да живеем физически по-активно, а избираме най-лесното решение – диета.
Но диетата може да се окаже нож с две остриета – да доведе до йо йо ефект, дори до здравословни проблеми впоследствие.

diet vezna

Учени от няколко европейски университета са анализирали някои от най-разпространените схеми и методи за отслабване и съставиха
Топ 5 на най-опасните диети.
По тяхна оценка, те не просто са вредни, а крият рискове от необратими последствия за здравето.
1. Отслабване с медикаменти (таблетки най-често) – определен от учените като най-опасния метод, особено ако според предписанието хапчетата се пият с шепи и много течности.
2. Течна диета – характеризира се с приемане предимно на течна храна. Продължителното прилагане на такъв режим на хранене уврежда нормалните функции на стомаха.
3. Монодиета – един от най-популярните методи, срещан в различни версии, но подчинен на универсалния принцип, дълго време да се употребяват едни и същи ограничен брой продукти. Вредата от такива диети се състои в ограничаването на приемането на полезни вещества за организма. Честото им прилагане може да доведе до нарушаване на обмяната на веществата.
4. Протеинова диета – тя забранява приема на всякакви продукти, които не съдържат белтъчини. Яде се предимно месо, никакви плодове, хляб и зеленчуци. Протеиновите диети са сред режимите на хранене, препоръчвани за продължителна употреба. Да, видим ефект настъпва след някой и друг месец, но малцина са наясно, че в това време се увреждат бъбреците и обмяната на веществата. Протеинова е и диетата на Дюкян.
5. Само въглехидрати – при това, ако може само сладости. Това, на пръв поглед изглежда като сбъдната мечта: да похапваш до насита тортички и шоколад, а в същото време да отслабваш. Но реалността изобщо не е безоблачна. Медиците, оценявали диетите, отправят категорично предупреждение: постъпването на безкрайни количества въглехидрати в организма може да провокира силни главоболия, отпадналост и дори нарушения във важни жизнени цикли на организма.

Естествено, никой няма намерение да отменя диетите. Но, все пак е добре да имате предвид, че вредните и безполезни диети не само отнемат сили и време, но и в крайна сметка не дават желания резултат.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории