Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене при Алцхаймер

Добавено в Диети, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Има диета срещу Алцхаймер и за поддържане на ума

Искате ли още една основателна причина да се храните здравословно? Искате ли да поддържате ума си в добра форма и с напредване на възрастта да не усещате как паметта ви намалява и да се разболеете от болест на Алцхаймер, нещо, което се случва на почти всеки 1 от 85 човека на възраст над 65 години. За да поддържате общото си здравословно състояние трябва да спазвате подходяща диета и леки физически натоварвания.
Специалисти по нутрициология смятат, че бедната на прости захари и наситени мазнини диета може да защити мозъка от заболяването.
Болест на Алцхаймер

Изследователи от университета „Ръш“ (Rush University) са на мнение, че дори нестриктното спазване на хранителния режим MIND може да намали риска за развитие на болест на мозъка. Според данните им придържалите се към здравословното за него хранене намалява с 53% рисковете от развитие на Алцхаймер. Рисковете спадат с 35% и за тези, които от време на време надскачат характерното за режима.

Тези данни са получени при проучване, в което се анализират данните на 900 възрастни, участвали в по-голям проект за изследване на проблемите на паметта и остаряването на населението в САЩ, започнало още през 1997 г. За период от над пет години изследователите проследяват случаи на Алцхаймер и отбелязват и други фактори, освен храненето и спазването на конкретни режими, като образование, степен на двигателна активност, тютюнопушене и наличие на сърдечносъдови заболявания.

До голяма степен MIND режимът е близък до националната кухня на Средиземноморските народи и включва консумация на риба, полезни мастни киселини, зеленчуци и пълнозърнести продукти.
Средиземноморска диета

Близка е и до друга известна диета – DASH, която е изградена от експерти с цел профилактика на високото кръвно сред населението. DASH режимът включва основно плодове, зеленчуци, както и нискомаслени млечни продукти. Ефектите и на двете диети са потвърдени в проучвания: първият играе роля за намаляване разпространението на сърдечни и онкологични заболявания, вторият – действително помага за контрол на хипертония и предотвратяването на сърдечен инфаркт.

zelenchuci bot 3

Какво включва MIND режим на хранене
– Зелени листни зеленчуци (като спанак и зелена салата – най-малко шест пъти на седмица;
– Други зеленчуци – най-малко един път на ден;
– Ядки – пет порции на седмица;
– Плодове – две или повече порции на седмица;
– Бобови култури – най-малко три пъти на седмица;
– Пълнозърнести храни: три или повече порции на ден
– Риба – веднъж седмично;
– Домашни птици (като пилешко или пуешко) – два пъти седмично;
– Зехтин – Използвайте го като основна мазнина за готвене;
– Вино – една чаша на ден, до 200 мл червено вино, но не всяка вечер

Желателно е да избягвате:
– Червено месо: по-малко от четири пъти на седмица, препоръките са за 2 порции червено месо на седмица
– Масло -по-малко от една супена лъжица дневно, изключете маргарин и трансмазнини от храненето
– Сирене – по-малко от една порция седмично
– Сладкиши и бонбони – по-малко от пет порции на седмица
– Пържени храни и такива предлагани от заведения за бързо хранене – по-малко от една порция седмично
– Без газирани напитки и алкохол

Типичното дневно меню при MIND диетата включва, например 3 топки зърнени култури (това може да бъде ориз, просо, елда), салата, ядки около 30 г, пилешко месо или риба, бобови култури, чаша вино.
Когато приготвяме храна трябва да бъдем внимателни със сосове, панировка, различни масла и мазнини, които може да добавят допълнителни калории и да съдържат допълнително захар и други. Не трябва да се забравя и да се пие достатъчно вода всеки ден.
Според експертите режимът е по-лесен за изпълнение, отколкото Средиземноморската диета. Той изключва обаче продукти като масло, кашкавал и мазни сирена, червено месо, пържени продукти, полуфабрикати и, сладкарски и захарни изделия.

За сравнение, при придържалите се към Средиземноморската диета също се отчита висок процент на намаляване риска от невродегенеративната болест, с 54%, а на DASH диетата – с 39%.

Все още науката не е открила причината за болестта на Алцхаймер. При развитието ѝ се намира наличието на бета-амилоидни плаки в мозъка, които възпрепятстват функционирането му. При разпознаване на първите симптоми като проблеми с паметта, ориентацията, промени в поведението, тя вече е в напреднал стадий. Когнитивният упадък засяга човека до степен да не разпознава физиологичните си нужди, което е свързано с отдаване на голям ресурс от семейството на болния.
Освен наследствения фактор за заболяването, от значение е влиянието на околната среда и качеството на живот, което включва и обичайните навици в ежедневието – хранене и вредни навици.
Начинът на хранене играе важна роля, но е само един от аспектите на болестта на Алцхаймер. “. Редовните физически упражнения и управлението на стреса могат да намелят риска и да ни предпазят от старческа деменция.

Резултатите от проучването са публикувани в Journal of the Alzheimer’s Association през март 2015 г., използвана статия в webmd.com – The MIND Diet May Help Prevent Alzheimer’s

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории