Последни Рецепти
Последни Статии

Работата с компютър и нашите очи

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Мониторът не бил опасен за очите, но редовните почивки били задължителни
Горният край на екрана трябва да е на нивото на очите или малко по-ниско

Опасни ли са компютърните монитори за зрението? Много пациенти се обръщат към офталмолозите с оплаквания като парене, зачервяване и други неприятни усещания в областта на очите след работа с компютър.

Американската академия по офталмология (AAO.org) съобщи, че последните изследвания, проведени в няколко държавни лаборатории на САЩ, свидетелстват за ниското ниво на опасното йонизиращо (тип рентгенови лъчи) и нейонизиращо (ултравиолетово) излъчване от екраните. Според данните то е много по-малко в сравнение с излъчването на лампите за дневно осветление например. Специалистите твърдят, че тези дози ултравиолетови лъчи не могат да предизвикат катаракт

Понякога след работа с компютър възниква усещането за оцветяване на чернобелите предмети. Това обаче не е признак за заболяване, а особеност на нормалното зрение – т.нар. ефект на Маккалах, уверяват специалистите.

Продължителната работа пред монитора може да предизвика раздразнение на очите (зачервяване, сълзи или сухота на роговицата), умора (обща умора, болка и тежест в очите и главата), трудности при фиксиране на зрението. Възможни са също болки в гърба и мускулни спазми.

Въпреки че умората в очите е неприятна обаче, това не означава, че по-нататъшното стоене пред екрана може да нанесе вреда на зрителния орган.

Необходимо е да направим работното си място по-удобно и добре организирано, както и да използваме специални очила, препоръчани от офталмолог.

Най-удобно е мониторът да се разположи малко по-далече, отколкото при обикновено четене. Горният му край трябва да е на нивото на очите или малко по-ниско.

Листовете с текст трябва да се разполагат колкото се може по-близо до екрана, за да се избегнат честите движения на очите и главата при пренасяне на погледа.

На монитора не трябва да има резки контрасти (светло-тъмно). Ако не може да се промени светлината в помещението, трябва да се използва “козирка” или защитен екран.

Екранът на компютъра събира прах, също както този на телевизора. Затова е добре редовно да се избърсва с антистатичен разтвор.

И най-важното – необходима е редовна почивка, тъй като еднообразната поза е уморителна за очите, шията и гърба. Не забравяйте от време на време да мигате по-често и интензивно – това предотвратява сухотата в очите и като следствие – умората.

10 прости упражнения за облекчаване на зрението.
Ако очите се уморяват по време на работа, задължително няколко пъти на ден трябва да се прекъсва работата и да се прави гимнастика за очите, като по този начин се тренират не само мускулите, но целия организъм.

“Пеперуда”
Мигайте често с мигли. Пред монитора не мигаме често с очи, а това вреди на нашето зрение.

“Нагоре-надолу”
Задръжте главата в изправено положение и гледайте право пред себе си. Бавно вдигнете поглед към тавана, задръжте го за няколко секунди, после бавно го преместете към пода и също го задръжте. Главата трябва да остане неподвижна.

“Махало”
Главата е в изправено положение. Погледнете наляво, а после бавно преместете погледа надясно. Главата е неподвижна – работете само с очи. По време на упражнението наблюдавайте състоянието на мускулите на очните ябълки – те не трябва да се пренапрягат.

“Осморка”
Гледайте пред себе си и мислено си представете хоризонтална осморка (или знака за безкрайност) с максимален размер и плавно я опишете с очи. Повторете упражнението няколко пъти в едната посока, а после в другата. След това започнете да мигате по-често.

“Циферблат”
Представетете си голям циферблат със златист цвят. Учените смятат, че именно този цвят способства за възстановяването на очите. Правете кръгови движения с очните ябълки, като се стремите да запазите главата неподвижна.

“Молив”
Вземете молив в дясната ръка и я изпънете, като издигнете молива на нивото на очите. Гледайте върха на молива и бавно движете ръката наляво и надясно, като следите предмета с поглед.

“Прекрасното далеч”
Приближете се до прозореца и погледнете в далечината, после върха на носа си. Този преход тренира очния мускул. Повторете упражнението няколко пъти.

“С широко затворени очи”
Затворете очи и се опитайте да опишете с тях въображаем кръг, след това хоризонтална осморка, а след това кръст.

“Жмичка”
Няколко пъти силно присвийте очи, а после ги затворете и постойте така 20-30 секунди.

“Масаж”
На нашите уши се намират огромен брой точки, чрез които може да се въздейства на един или друг орган. По този начин като стимулираме долната месеста част на ухото, непосредствено влияем на зрението.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized