Карамелен кейк с портокали
Добави към моето меню
Карамелен кейк с портокали
Вариант на проверената рецепта за обърнат карамелен сладкиш с плодове този път с портоакли. Много вкусен и ароматен
Продукти
2 портокала
2 яйца
1 ч.ч. захар
½ ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 пакетче (10 г) бакпулвер
1 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. студена вода (или прясно мляко)
Рецепта за Карамелен кейк с портокали
• Портокалите се измиват много добре. Настъргва се кората им. След което портокалите се обелват, маха се бялата ципа и се нарязва на тънки кръгчета (в посока обратна на това, ако ще го разделим на резенчета)
• В тава се слага 1 с.л. олио и 3-4 с.л. захар се поръсва и се слага тавата във фурната да се карамелизира
• Върху карамелизираната захар подреждаме кръгчетата портокал
• Разбиваме яйцата със захарта и добавяме настърганата портокалова кора, пресятото брашно с бакпулвера, олио, кисело мляко и 2 с.л. вода
• Получената гъста кексова смес изливаме равноемерно върху портокалите
• Печем на средна фурна на 200 градуса до суха клечка, т.е. проверяваме със суха клечка за зъби да излиза суха от сладкиша
• След като се охлади сладкиша обръщаме върху поднос и сервиаме