Последни Рецепти
Последни Статии

Мит ли са органичните продукти

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Митът за ползата от органичните продукти е развенчан

Продуктите, които се отглеждат в екологично чисти условия са по-полезни от останалите (обикновените) – така се смяташе дълго време. Докато учени от университета в Станфорд (Stanford University) не развенчаха този мит.
Учените са анализирали повече от 200 отчета за ползата на органичните и на обикновените продукти. В резултат те не са открили съществена разлика в тяхната хранителна стойност.
Изследването се отнася в основно за количеството на хранителните вещества, бактерии, гъби и пестициди в плодове, зеленчуци, зърнени храни, мляко и яйца. В резултат били са фиксирани еднакво количество витамини.

Нивото на пестицидите е различно – в органичните продукти те са с 30% по-малко. Но съдържат повече азот. Изследователите обясняват това с приемането на прилагането на подобрители и степента на зрялост при прибирането на реколтата. Но полза за здравето от азота няма.

„Потребителите избират органични продукти по няколко причини, но това изследване показва отсъствието на разлика между органични и обикновени продукти по отношение на тяхната хранителна ценност. Надявам се, че тази информация ще бъде полезна за потребителите“ казва Алан Дангур от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (Londоn School of Hygiene and Tropical Medicine).

Източници:
1. Публикация в списание Annals of Internal Medicine
2. New Study Shows It’s A Myth That Organic Foods Are Healthier http://www.businessinsider.com/new-study-shows-its-a-myth-that-organic-foods-are-healthier-2012-9

ябълки
на снимката ябълки от градината – в края на август, дребички, много ароматни, сочни, не са перфектни

За да стане по-ясна темата и в каква посока да приемаме тази новина няколко коментари
– Питала съм се дали това, което расте в градината е органично и какво означава определението? етикет ли е, реклама ли е, мода ли е … идва от Станфорд и дава отговор на въпроса – разлика няма, може да има по-малко пестициди, но съдържанието на витамини е едно и също, имат една и съща хранителна стойност
– Тук се опитвам от толкова време да им обясня, че лейбъла им органик , въобще не е такъв, просто се печели от някои ферми, които уж отглеждат всичко екологично и чисто, дрън-дрън.Плюс това органик продуктите са едни от най-безвкусните!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории