Последни Рецепти
Последни Статии

Органична храна

Добавено в Други, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Органичната храна: просто мода или реална полза?

Привържениците на здравословния начин на живот и всички, които просто искат да живеят по-добре и по-качествено, отдавна са запознати с израза “органична храна”.

Коя храна е органична?
Това е абсолютно чистата екологично храна – такава, каквато на практика е била всяка храна преди време, т.е. без минерални торове, хормонални добавки, пестициди и генно инженерство. При производството на органични продукти днес е забранено да се използват химически методи за преработка, синтетични и генномодифицирани съставки.

Органично чистите плодове и зеленчуци са по-малко привлекателни на вид, те не могат дълго време да се съхраняват в складове, но затова пък са много по-вкусни и питателни, отколкото отгледаните по традиционния (днес) начин. В тях има повече витамини, минерали, хранителни и биологически активни вещества и разбира се, затова те са доста по-скъпи(!) от обикновените продукти.

Organic-Food

В Европа, за разлика от България, където само отделни магазини предлагат органични продукти, във всеки супермаркет има щанд за органични храни. В големите вериги в някои от тях био и органични продукти са в една и съща зона, като разлика има в опаковката на които е обозначено дали е такава и цената е по-висока. Но не е в пъти, както е у нас.
Задължително такива храни имат сертификат, който е гаранция за техния произход и качества.

Друга тенденция са фермерските пазари, където се предлагат продукти на малки производители. Те може да бъдат организирани тематично, както са тези, които се провеждат в София пред Министерство на Земеделието или на определено място.

В Европа това е тенденция от години, когато в събота някоя алея или малък площад се изпълва с производители и занаятчии, които предлагат собствена продукция – мляко, сирена, плодове, зеленчуци, хляб, сладкиши… до цветя и други.

Същото се отнася и за много кафенета и барове. С голяма популярност се ползват т.н. смути-барове, където се предлагат “smoothies” – напитки от органични плодове и зеленчуци, с лед, с добавено мляко, ядки, сиропи.

Фермерски пазари и фреш барове има в София (не съм им фен, предпочитам домашно приготвените!) Предполагам, защото не съм била) в по-големите градове у нас.

fermerski pazar
Защо да купувате от домашни производители като бабите по пазарите или от селата край града ви?
Има достатъчно хора, които продават всичко каквото се сетите, цената е почти същата, а разликата в качеството и чистотата на храната е голяма.
Да си купим по-чиста храна е инвестиция в нашето здраве.
Така подпомагаме и хора, които се нуждаят от средства, като малки производители. Най-често се избираме домашни яйца и мляко от човек, който познаваме. И това са отношения, които може да продължат с години.

Логично възниква въпросът: струва ли си да се плаща 2-3 пъти по-скъпо за удоволствието да се поглезиш с “чиста храна”, ако живееш в град със замърсен въздух?!

Повечето необходими да организма питателни вещества човек получава от храната, растителна и животинска, а съставът й се определя от условията, в които тя е отгледана. Ако картофите са пръскани с отрова срещу колорадските бръмбари, а пилетата са получавали хормони за по-бърз растеж, то ясно е, че подобна храна, попадайки в организма, ще “внесе” в него и вредните си съставки.

За да се постигне по-дълъг срок на годност, подобряване на външния вид и увеличаване на печалбите от производството, се използват все по-силни химикали (за стимулиране на растежа), антибиотици (за по-дълъг срок на годност) и генното инженерство (за защита от вредители и отглеждане на храната в неестествени за нея природни условия).
Някои от тези вещества, попаднали в организма, отслабват неговия имунитет. Медицински изследвания в някои европейски страни и САЩ показват, че интензивното използване на химикали води до нарастване на броя на заболявания като рак, диабет, артрит и други. Когато към това се добави и влиянието на замърсения въздух, вода и заседналия начин на живот, отговорът като че е ясен.
Статистическите данни показват, че 78% от хората с високи доходи са готови да плащат по-високи цени за чисти продукти. За тези, които не са платежоспособни остава другият вариант: сами да си отглеждат „чиста” храна или просто да се стараят да си купуват продукти, които са по-малко модифицирани.

Смята се, че най-ниско ниво на пестициди има в аспержи, авокадо, банани, броколи, цветно зеле, царевица, киви, манго, лук, папая, ананас и в зеления грах.

Най-високо е нивото на пестициди в ябълките, целината, вишните, гроздето, прасковите, крушите, картофите, спанака и ягодите.

Кои са най-мръсните и най-чистите храни у нас?
Не забравяйте също, че
добре узрелите плодове и зеленчуци
съдържат значително по-малко нитрати, отколкото преждевременно откъснатите.

Ако всички изброено не ви допада, а все пак имате желание да се храните целесъобразно, тогава спазвайте старите добре известни правила:
* употребявайте повече плодове и зеленчуци, сложни въглехидрати и продукти с ненаситени мастни киселини
* яжте по-често риба
* пийте повече вода
* при избора си на продукти се ръководете не от външния им вид или бързото им приготвяне, а от техния състав.

една статия за здравословно хранене по идея на здраве.бг

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории