Последни Рецепти
Последни Статии

Кои са най-мръсните и най-чистите храни у нас?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

И през 2018 г. за пореден път ягодите се оказват най-замърсената храна. С откритите в тях над 20 пестицида, те оглавяват списъка на “12-те най-мръсни плодове и зеленчуци” на EWG – Environmental Working Group.
Веднага след ягодите, в мръсната дузина се нарежда спанакът, а след него нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, кервизът, картофите, и чушките.

Сред продуктите с най-малко химикали тази година са авокадо, царевица и ананас.

Всяка година, от 2004 г., групата EWG , която е неправителствена еко организация, публикува класацията си за замърсяването с пестициди сред 47 от най-разпространените плодове и зеленчуци. Анализът е направен след над 40 000 теста.
Обяснението за високите пестициди се оказва просто – неспазването на карантинните срокове.
“Проблем е когато стопаните не спазват предписанията за карантинни срокове, в които не трябва да се използват. Тогава рискът пестицидите да достигнат в храната ни в по-големи количества е значителен”, каза екоголът Ивайло Попов от “За Земята”.

mrysnite12
Кои храни съдържат най-много пестициди?
Оказва се, че близо 70% от конвенционално отглежданите храни – тези, които не се отглеждат органично – са замърсени. Тестовете се правят след като продуктите са измити или обелени, за да се следват точно потребителските практики.
Хранене с по-малко пестициди
Дори да звучи обективно, това е изследване направено в Америка. Въпросът е какво се случва у нас?

Отговор дава проучване на НОВА ТВ направено през април 2019 г. “Кои са най-мръсните и най-чистите храни у нас?”

В Централната лаборатория на Агенцията по храните се тестват близо 20 вида плодове и зеленчуци, които най-често купуваме. Проверката е за наличието на 100 вида химикали. Оказва се, че най-замърсените храни у нас са сладката чушка, портокалът, лимонът, нарът, салатата.

Повечето от проблемните продукти, иззети от пазарите, са внос от ЕС. При проби от пиперките, доставени от Турция, също са открити пестициди над позволеното. А при част от пробите тестовете дори показват наличие на забранени от Брюксел химикали.

“Забранени пестициди са открити при проби с моркови с български произход, които бяха с наличие на ДДТ”, каза Кремена Стойчева от БАБХ.

mrysnite12 bg

Сред т. нар. „чистите” на пазара се нареждат карфиол, круши, картофи, зеле, дюля, царевица.

mrycnite12 chistite15

“Всички плодове и зеленчуци, които са произведени по биологичен начин, са 100% чисти от пестициди. Между 3 и 5% от продукцията в България е биологична. Биопродуктите лесно могат да се разграничат, защото на всеки има зеленото листенце на ЕС, а под това листенце е номерът на сертифицираната организация”, добави Албена Симеонова от Асоциация “Биопродукти”.

По данни на бранша, въпреки все по-големият интерес към „чистите” храни, през последната година биопроизводителите са намалели с близо 600. Гарантират обаче, че зад етикета „био” наистина се крият продукти без химикали.

Био храните съдържат по-малко пестициди (така би трябвало да бъде!). което ги прави подходящи за хранене на децата.

Ако не можете да си позволите био храни, които са със сертификат, може да изберете фермерски продукти. Това са плодове и зеленчуци, които са произведени в чиста среда в някое от българските села и дори да са пръскани, те са много по-чисти от това, което ни предлагат много вериги за хранителни стоки. На много места се организират фермерски пазари на които може да закупите и домашно сладко, мед, подправки. Такива са тематичните фермерски пазари, които се провеждат пред Министерство на земеделието и всяка седмица са тематични. Или да потърсите малко фермери, селски производители, които живеят близо до вас.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории