Последни Рецепти
Последни Статии

Ориз

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Какво трябва да знаем когато готвим ястия с ориз
Оризът е храна достъпна с която може да се приготви вкусно, бързо и апетитно ястие. Всякакви варианти във всеки сезон
През пролетта с пресни зелени подправки, спанак, коприва, лапад, лопуш, киселец, коприва се превръща във великолепно лятно ястие
През лятото с домати, с тиквички, с чушки
През есента различни варианти на пълнени чушки
През зимата с кисело зеле, сарми, с праз, маслини и гъби
А колко варианта има на рецепти с ориз и месо и с добавки на различни зеленчуци
За половината население на планетата оризът е основното житно растение, което заменя хляба – Япония, Индия, Китай, в неговата родина – Югоизточна Азия го отглеждат от древни времена. Днес оризът се цени като основен хранителен продукт, богат на витамини от група В, Е и РР, много минерали.

видове ориз

Как да избираме ориз в магазина?
В магазините се предлагат различни видове ориз. Между формата на зърното оиз и неговите свойства има връзка, колкото е по-късо и бяло зърното е толкова по-меко. По-едрите зърна попиват повече вода при варене, дългите зърна са по-твърди и прозрачни и при варене се удължават. Бланшираният ориз не се слепва при варене и е подходящ за гарнитура. Басмати ориз у кафявият ориз имат по-нисък гликемичен индекс.
Не купувайте, пакет, който е с нарушена цялост или в който зърната са мътни. Повечето сортове ориз имат прозрачни и еднакви зърна.

С кой сорт ориз какво да приготвим?
Дългозърнест ориз – не се слепва и поема умерено количество течност, затова е универсален – може да се добавя към рецепти от европейската и източната кухня, за салати и гарнитура
Среднозърнест ориз – по-малко прозрачен, защото съдържа скорбяла, поглъща повече течност при готвене. Предимство е, че поема аромата на останалите продукти в ястието. Подходящ за рецепти за пай и ризото.
Кръглозърнест ориз – почти непрозрачен, с най-голямо съдържание на скорбяла. Подходящ за рецепти на пудинг, суши и каша.
Бланширан ориз – обработва се на пара преди шлифоването, така в зърното преминават около 80% от витамините и минералите от люспите. Вари се около 20-25 мин и не се слепва.
Бисмати ориз – в превод от хинди думата означава „ароматен“ – това е дългозърнест ориз от подножието на Хималаите, подходящ за пилаф о гарнитура
Арборио – средмозърнест ориз от Италия. Във всяко зърно се вижда ясно сърцевината. Подходящ за супи и ризото.

Следвайки тенденциите в здравословното хранене популярни са и пълнозърнест ориз, кафяв и черен. Могат да се намерят в специализираните магазини и на био щандовете. Те имат своите предимства
Кафяв ориз – богат на минерали и фибри, магнезий, фосфор, калий, калций, повече фибри, с нисък гликемичен индекс. Съдържа около 2,5% протеини. В сравнение с белия ориз е по-нискокалоричен и съдържа по-малко въглехидрати.
Черен ориз – богат на антиоксиданти, полезен при сърдечносъдови, онкологични и др заболявания. Известен е още от древен Китай като „забраненият ориз“ и достъпен само за благородници.
Червен ориз – освен като храна в китайската медицина се използва и при лечение – подобрява кръвообращението и храносмилането, полезен в борбата с високия холестерол. Протеините в червения ориз се усвояват по-добре в сравнение с кафявия.

Тайни при обработка на ориз
Оризът най-добре трябва да се измие добре в студена вода, докато стане прозрачен.
Къси, едри и кръгли сортове ориз се заливат в купа за около 15 мин с хладка вода, след което се измиват със студена.
Дългизърнестият и овалният ориз след заливат с гореща вода, а след това със студена.
Тънкият, прозрачен и дребен ориз, известен като пакистански се накисва първо в студена вода с щипка сол, а след това се измива добре.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории