Последни Рецепти
Последни Статии

Белият ориз вреден ли е?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Белият ориз вреден ли е?
Спомняте ли си урока по биология в който ни разказват, че човек може да се разболее и когато в неговия организъм липсва нещо, когато не му достига.
При обработката на белия ориз се губят почти всички хранителни вещества, оризовото масло, както и фибрите, които са много ценни в ориза. Полезните вещества си отиват заедно с обвивката, която се маха при обработката, като при това в зърната остава само нишесте. Затова и в някои страни където оризът е основна храна и се приема само олющен ориз са се наблюдавали такива болести като бери-бери или авитаминоза на витамин В.

бял ориз
полиран бял ориз, сорт jasmine

Обикновеният бял ориз присъства в кухнята на всяко семейство по света. Но последни изследвания показват, че може да бъде включен в списъка на вредните за здравето храни.
Причината за този извод е, че оризът има покритие от талк, който се използва при неговата обработка. Талкът е един от мощните канцоригени, който оказва непосредствено влияние на стомаха и може да предизвика рак. Това е извод на учени от Япония, които са изучавали влиянието на полирания ориз върху човешкия организъм. Изследването показва, че раковите клетки в стомаха са покрити с талк.
Вторият минус на белия ориз е неговата непосредствена връзка с диабет от втори тип. Това е този тип диабет от който, ако се разболееш е за цял живот. Причината е в това, че полираният ориз има висок гликамичен индекс, който провокира възникването на диабет. Американски учени са провели изследване, което установило, че употребата на полиран ориз повече от пет пъти на седмица увеличава вероятността за диабет на 17%.

Като извод от проведените изследвания учените съветват да се намали употребата на полиран бял ориз

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории