Оризова корона
Добави към моето меню
Оризова корона
рецепта за едно много атрактивно и вкусно ястие за гости по време на пости или когато знаете, че са вегетаричнци
2 с.л. зехтин
1 гл. лук, нарязан на ситно
2 ч.ч. дългозърнест ориз (басмати)
3 ч.ч. вода
1 с.л. каперси (по възможност, това е пикантана подправка в италианската кухня)
3 с.л. нарязани маслини
1 червена чушка, нарязана на кубчета
1 жълта или зелена чушка, нарязана на кубчета
1 ч.л. пресен или сушен риган и мащерка
черен пипер на вкус
За зеленчуковия тартар:
600 г домати
1 бр. червена чушка, нарязана на малки кубчета
50 г соеви кълнове
50 г царевица – консервирана или замразена
3 с.л. лимонов сок
4 с.л.
зехтин
4 с.л. пресен лук, нарязан на ситно
2 капки сос табаско
4 листа зелена салата
За соса:
1 к.л. настъргана кора от лимон
1 с.л. лимонов сок
4 с.л. зехтин
4 обезкостени маслини
Оризът се приготвя, като в зехтина се задушава лукът, докато омекне, прибавят се каперсите, маслините и чушките, слага се измитият и подсушен ориз и подправките, разбърква се 1 мин. и се добавя водата. Оризът къкри 13-15 мин докато омекне. В намазана със зехтин тавичка за кекс с форма на пръстен се изсипва оризовата смес, добре се изравнява и притиска и се обръща в кръгло плато, върху листа зелена салата.
Доматите за тартара се обелват, изваждат им се семките и се нарязват на малки кубчета, смесват се с царевицата, соевите кълнове, чушката, сол, пипер, лимоновата кора, 4 с.л. зехтин и сосът табаско. Всичко се оставя за 30 мин. в хладилника да се охлади. Тартарът се слага в центъра на оризовата корона.
Приготвя се сос от зехтина, сол, лимонов сок, маслините и лимоновата кора, който се поръсва върху тартара.
рецептата е по идея на menumag.bg