Последни Рецепти
Последни Статии

Учени откриха как да не преяждаме

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Изследване на учени от Медицинския институт към Бостънския университет даде указания за разработване на ново лечение срещу компулсивно преяждане, предаде БТА, цитирайки ЮПИ.

sandwich pix
Учени откриха как да не преяждаме

Учените тествали потенциалния благотворен ефект от активирането на клас рецептори у плъхове. Рецепторът TAAR1 бил идентифициран като ключов в борбата с преяждането. Смята се, че компулсивното преяждане засяга около 15 милиона души в САЩ, които са затлъстели или имат смущения в храненето.

Учените изследвали подобно на пристрастяване поведение у плъховете, като използвали храни, които съдържат захар и са с аромат на шоколад. Данните показват, че участващите в експеримента гризачи са по-предразположени към стимули, свързани с храната, в сравнение с побратимите им в контролната група. Учените констатирали, че приемането на веществото RO5256390, което активира рецептора TAAR1, за да предизвика биологична реакция, може да потисне свързаното с неправилно хранене поведение.

„Резултатите сочат, че RO5256390 може да блокира угощаването с храни, съдържащи захар, и компулсивното преяждане в потенциално нездравословна среда“, казва един от авторите на изследването Антонио Ферагуд.

Друг учен – Адам Хауъл – сравни TAAR1 с нещо като спирачка в мозъчна зона, свързана с вземането на решения. „Хората, които консумират храни, съдържащи много мазнини и захар, губят въпросната спирачка и имат поведение, напомнящо пристрастяване – поясни той. – Успяхме да възстановим тази функция, като активирахме рецептора.“

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории