Храните, които не трябва да държим в хладилник
Добави към моето меню
Знаем, че храната се съхранява най-добре и най-дълго запазва свежестта си, когато е на хладно. Не можем да си представим съвременното домакинство, с това огромно количество храна, което обикновено държим у дома си, без наличието на хладилник.
Съществуват обаче известен брой продукти, които могат да изгубят хранителната си стойност, вкус и текстура доста бързо при ниски температура, пише BrightSide. Някои неща се учат в практиката, като това, че студът е враг на картофите и ако измръзнат се превръщат в течна маса, затова е полезно да сме информирани, за да не допускаме грешки.
Това е списък с някои храни, които по-добре да не прибираме в хладилника.
Храни, които са забранени за хладилника
Картофи Ако замръзнат картофите стават негодни като храна. Вместо да ги слагате в хладилника, дръжте ги в хартиена торба на хладно, но не и студено място.
Как да съхраняваме картофи
Авокадо Когато сложите авокадо в хладилника, то бързо започва да абсорбира влагата и кората му омеква. Най-добре го съхранявайте в купа за плодове.
Зелен фасул Ако сложите зеления фасул в хладилника, той ще загуби полезните си свойства. Можете да го замразите и да му се наслаждавате целогодишно. Или да го приготвите в буркани, както правят нашите баби.
Шоколад При ниски температури кристалите на захарозата в шоколада излизат на повърхността, за да образуват неприятен бял цвят. В резултат на това продуктът губи своя естествен вкус.
Домати Хладилникът не е най-доброто място за съхранение на доматите, тъй като студеният въздух пречи на процеса на зреене. Ниските температури се отразяват и на вкуса, и на текстурите на доматите. Те се скашкват.
Хляб Някои хора са убедени, че съхраняването на хляб в хладилника е най-добрият начин за запазване на неговата свежест. Всъщност, нищо не изсушава хляба и не го състарява повече от хладилника. Ако имате по-голямо количество хляб, отколкото ви е необходимо, винаги може да си направите хрупкави сухарчета от него.
Вие къде съхранявате хляба? (признавам, ние консумираме малко хляб и го съхранявам в хладилника. Когато е пресен и още топъл в хартиена торба на масата)
Банани Ако държите бананите в хладилник, те ще потъмнеят и ще станат визуално отблъскващи. Ако видите в магазина банани с тъмни петна, това не означава, че са узрели, а че са били неправилно съхранявани по време на транспортирането им.
Тропически плодове Бързо изгниват и стават вредни, когато се държат в хладилник. Можете да ги обвиете в няколко пласта хартия и да ги държите на тъмно и сухо място.
Босилек Хладилникът не е подходящо място за босилека. Той бързо ще повехне и ще абсорбира останалите миризми наоколо. По-добре го поставете в чаша вода (подобно на букет цветя). Постъпете така и с други свежи подправки – магданоз, копър, джоджен, девесил… Или както сме научени от баба – в парче хартия загърнете и на вратата на хладилника.
Кафе В никакъв случай не слагате кафето в хладилника. То може да абсорбира да абсорбира от останалите миризми и да изгуби уникалния си вкус. Дръжте го на тъмно и хладно място, където може да запазите неговите най-добри качества. Въпреки това големите количества кафе могат да бъдат съхранявани във фризер.
Лук Влагата в хладилника рано или късно ще накара лука да омекне и ще го направи негоден за консумация. Освен това прекомерната влага стимулира растежа на вредни бактерии и плесени.
Зехтин Препоръчително е да съхранявате зехтина при температури от порядъка на 12-16 градуса по Целзий. Ако го сложите в хладилника, той ще се сгъсти.
Патладжан Те са доста чувствителни на ниските температури в хладилника. Те омекват, повърхността им се вдлъбва. Дръжте ги на стайна температура.
Мед Студът и влагата ускоряват кристализацията на меда. В резултат на това той бързо ще изгуби своя вкус и полезни вещества. Ако държите тази храна в запечатан буркан при стайни температури, тя ще остане вкусна почти завинаги