Последни Рецепти
Последни Статии

Храните, които не трябва да държим в хладилник

Добавено в Готварски техники, Кулинарен справочник, Любопитно

Добави към моето меню

Знаем, че храната се съхранява най-добре и най-дълго запазва свежестта си, когато е на хладно. Не можем да си представим съвременното домакинство, с това огромно количество храна, което обикновено държим у дома си, без наличието на хладилник.
Съществуват обаче известен брой продукти, които могат да изгубят хранителната си стойност, вкус и текстура доста бързо при ниски температура, пише BrightSide. Някои неща се учат в практиката, като това, че студът е враг на картофите и ако измръзнат се превръщат в течна маса, затова е полезно да сме информирани, за да не допускаме грешки.

zelenchuci gradina moi
Това е списък с някои храни, които по-добре да не прибираме в хладилника.
Храни, които са забранени за хладилника

Картофи Ако замръзнат картофите стават негодни като храна. Вместо да ги слагате в хладилника, дръжте ги в хартиена торба на хладно, но не и студено място.
Как да съхраняваме картофи

Авокадо Когато сложите авокадо в хладилника, то бързо започва да абсорбира влагата и кората му омеква. Най-добре го съхранявайте в купа за плодове.

Зелен фасул Ако сложите зеления фасул в хладилника, той ще загуби полезните си свойства. Можете да го замразите и да му се наслаждавате целогодишно. Или да го приготвите в буркани, както правят нашите баби.

Шоколад При ниски температури кристалите на захарозата в шоколада излизат на повърхността, за да образуват неприятен бял цвят. В резултат на това продуктът губи своя естествен вкус.

Домати Хладилникът не е най-доброто място за съхранение на доматите, тъй като студеният въздух пречи на процеса на зреене. Ниските температури се отразяват и на вкуса, и на текстурите на доматите. Те се скашкват.

Хляб Някои хора са убедени, че съхраняването на хляб в хладилника е най-добрият начин за запазване на неговата свежест. Всъщност, нищо не изсушава хляба и не го състарява повече от хладилника. Ако имате по-голямо количество хляб, отколкото ви е необходимо, винаги може да си направите хрупкави сухарчета от него.
Вие къде съхранявате хляба? (признавам, ние консумираме малко хляб и го съхранявам в хладилника. Когато е пресен и още топъл в хартиена торба на масата)

Банани Ако държите бананите в хладилник, те ще потъмнеят и ще станат визуално отблъскващи. Ако видите в магазина банани с тъмни петна, това не означава, че са узрели, а че са били неправилно съхранявани по време на транспортирането им.

Тропически плодове Бързо изгниват и стават вредни, когато се държат в хладилник. Можете да ги обвиете в няколко пласта хартия и да ги държите на тъмно и сухо място.
Босилек Хладилникът не е подходящо място за босилека. Той бързо ще повехне и ще абсорбира останалите миризми наоколо. По-добре го поставете в чаша вода (подобно на букет цветя). Постъпете така и с други свежи подправки – магданоз, копър, джоджен, девесил… Или както сме научени от баба – в парче хартия загърнете и на вратата на хладилника.

Кафе В никакъв случай не слагате кафето в хладилника. То може да абсорбира да абсорбира от останалите миризми и да изгуби уникалния си вкус. Дръжте го на тъмно и хладно място, където може да запазите неговите най-добри качества. Въпреки това големите количества кафе могат да бъдат съхранявани във фризер.

Лук Влагата в хладилника рано или късно ще накара лука да омекне и ще го направи негоден за консумация. Освен това прекомерната влага стимулира растежа на вредни бактерии и плесени.

Зехтин Препоръчително е да съхранявате зехтина при температури от порядъка на 12-16 градуса по Целзий. Ако го сложите в хладилника, той ще се сгъсти.

Патладжан Те са доста чувствителни на ниските температури в хладилника. Те омекват, повърхността им се вдлъбва. Дръжте ги на стайна температура.

Мед Студът и влагата ускоряват кристализацията на меда. В резултат на това той бързо ще изгуби своя вкус и полезни вещества. Ако държите тази храна в запечатан буркан при стайни температури, тя ще остане вкусна почти завинаги

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории