Последни Рецепти
Последни Статии

Шоколадът – удоволствие между митове и факти

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

(Почти)Всеки от нас си търси постоянно повод и извинение, за да се отдаде на шоколада – това сладко и вкусно изкушение.
Какво всъщност знаем за него? И какво е заблуда.
(говорим за хубав, качествен, черен шоколад. без продукти, които се продават с надпис шоколад, но не са такива)

shokolad pix 1
Шоколадът – това удоволствие – между митовете и фактите

1. Кофеин
Мит: Шоколада е богат на кофеин.
Факт: Дори да ви превъзбужда, шоколадът не е богат на кофеин. Количеството на това вещество в 40-грамово шоколадче е 6 мг. Приблизително толкова е и кофеина и в едно безкофеиново кафе.

2. Холестерол
Мит: В шоколада се съдържат много наситени мазнини, което се отразява зле на нивата на холестерола.
Факт: Стеариновата киселина, която е основната наситена мазнина в млечния шоколад, според проучвания е уникална със способността си да не повишава холестерола.

3. Полезни вещества
Мит: Шоколадът е беден на хранителни вещества.
Факт: Шоколадът е източник на магнезий, мед, желязо и цинк. Също така съдържа полифеноли. Освен това количеството антиоксиданти в един шоколад е равно на това в една чаша червено вино.

4. Кариес
Мит: Шоколадът предизвиква кариес.
Факт: Шоколадът сам по себе си не предизвиква кариес. Кариесът се формира, когато бактериите в устната кухина разграждат захари, в следствие на което се образува киселина. Такава захар обаче се съдържа не само в шоколада, но и в подсладените напитки и в сладките.

shokolad bonboni m 1

5. Главоболие
Мит: Шоколадът предизвиква главоболие.
Факт: Въпреки, че е смятан за причина за мигрени, скорошно проучване отхвърля всяка връзка между шоколада и главоболието.

6. Акне
Мит: Шоколадът го причинява.
Факт: През последните 20 години са направени безброй проучвания, доказващи, че няма никаква причинно-следствена връзка между хапването на шоколад и акнето. Отново мит. Дори част от учените и дерматолозите смятат, че диетата няма никаква роля върху формирането на акне.

7. Наднормено тегло
Мит: Шоколадът е причина за надебеляване.
Факт: Всяка храна може да бъде част от здравословната диета, ако се консумира в умерени количества. В половин “средностатистически” шоколад се съдържат 250 калории, което може да бъде калкулирано в диетата ви. Просто заменете друга високо-калорийна храна за шоколад от време на време.

Това, че шоколадът пречи на диетата и на стройната фигура е най-голямото обвинение. Но когато шоколадът е качествен е достатъчно да хапнем 20-30 г и така да го включим в храненето си.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории