Откриха още един вкус
Добави към моето меню
Ново научно изследване, публикувано в сп. Nature Neuroscience, може да сложи точка на дълголетния спор сред учените има ли водата собствен вкус и дали го чувстваме.
Какво трябва да знаем за вкусовите рецептори
Учени откриха още един вкус
Млекопитаещите са способни да различават и регистрират като отделен вкусът на водата, изясниха специалисти от Калифорнийския технологичен институт след редица специализирани опити с мишки.
Добре известно е, че човекът има рецептори за четири вида вкус: – кисело, сладко, солено и горчиво. Към тях неотдавна бе добавен и т. нар. умами вкус за месо и високопротеинови. Впоследствие бе идентифициран и вкус към високовъглехидратни храни.
Сега учените от Калифорнийския институт дават заявка към класификацията да бъде добавен и вкусът на водата.
Резултатите не могат да бъдат окончателни, докато не бъдат потвърдени експериментално и с хора, казват изследователите. Те обаче вече са настроени за търсене на още вкусове, които не са забелязани до момента.
Източник: сп. Nature Neuroscience https://www.nature.com/neuro/journal/v20/n7/full/nn.4575.html