Последни Рецепти
Последни Статии

Защо се забавя метаболизма?

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Каква е метаболизъм?
Това е скоростта, с която организмът изгаря калориите, за да поддържа съществуването си. Този процес на горене на калории е непрекъснат, денонощен, независимо дали се движи или почива, включително по време на сън.

От колко калории на ден се нуждая, за да не пълнея?
metabolic syndrome pix 1

От какво зависи метаболизмът?
Това са факторите, които определят човешкия метаболизъм, подредени според тяхното значение:
Мускулна маса
Честота на хранене. Колкото по-големи са интервалите между храненията, толкова повече се забавя метаболизмът, за да може да съхрани енергия.
Степен на активност. Това е важно, но губи значението си, ако яденето не отговаря на изразходваната енергия.
Начин на хранене. Диета, която изключва почти напълно мазнините, води до оскъдно отделяне на хормони, което забавя метаболизма.
Хидратация. Над 70% от функциите на организма се осъществяват във водна среда, обезводняването забавя и стресира всичките системи на организма. Колко вода да пием? 30 мл на кг тегло, което означава, че ако теглото ни е 60 кг трябва да приемаме 1,8 л течност на ден, като най-добрата напитка това е водата, чаша вода с парче лимон или билков чай.
Генетични дадености. Някои хора имат по-бърз метаболизъм, а други обратно, не можете да промените генетичните дадености, но все пак може да се опитате да спечелите битката с бавния метаболизъм.
Хормоналната функция. Съмнявате се, че имате недостиг на тиреоидни хормони? Едва ли – преди всичко стабилизирайте кръвната си захар и се заемете с физически упражнения 2-3 пъти седмично.
Стрес. Той също може да забави метаболизма, като създава напрежение във всички системи. Освен това много хора започват да преяждат, когато са стресирани.

Защо се забавя метаболизмът?
Много често се твърди, че след 30-годишна възраст метаболизмът се забавя. Всъщност, учените са установили, че причината не е толкова във възрастта, колкото в загубата на мускулна маса, което не става с остаряването, а с намаляването или липсата на физическо натоварване.

Това са 3 основни грешки, допускани от почти всички и на които може да повлияем. Съгласете се, че на навиците си може да повлияем за разлика от възрастта или генетичните дадености.

Не пиете достатъчно вода
Водата участва във всички метаболитни реакции. Съвременните изследвания показват, че пиенето на два литра вода на ден не е задължително, защото ние си набавяме течности от различните видове храни, особено зеленчуци и плодове. Но тези, които предпочитат (промишлени) рафинирана храна – при тях дехидратацията е много често явление.

Постоянно си недоспивате
Медицински изследвания показват връзката между липсата на сън и хормоналните нарушения. От съня до голяма степен зависи правилното протичане на метаболизма. Друго неприятно следствие е увеличаването на невротрансмитерните нива на ендоканабиноидите, които предават сигнали от една нервна клетка към друга. Нарушаването на тяхната работа води до нездравословен апетит за вкусна, но вредна храна.
Най-популярен от ендоканабиноидите е Анандамид, известен още като “химикал на блаженството”, тъй като мозъка го отделя, когато се чувстваме щастливи. Той е основен фактор в регулацията на хранителното поведение и генерирането на неврохимични сигнали за мотивация и удоволствие.

Храните се твърде рядко
Обменът на вещества прилича на огън – за да гори, трябва непрекъснато да се дбавят дърва. Ето защо, диетолозите препоръчват да се яде 4-5 пъти на ден на малки порции. Най-важното, разбира се, е качеството на “горивото” да е подходящо – здравословни мазнини (растителни масла, ядки и риба), растителни и животински протеини и сложни въглехидрати.

woman water pix 1Как да ускорим нашия метаболизъм? Какво е решението?
Не се напълнява от липса на спорт. Както е вярно, че със спорт се отслабва трудно. Пътят към отслабването тръгва от вашата кухня. Напълнява се когато организмът получава повече калории отколкото може да изразходи. Може да ядете храните, които харесвате, но зависи в какво количество. Яжте според енергията, която изразходвате, най-добре през няколко часа.
7 начина да ускорите своя метаболизъмНе забравяйте да пиете вода, да се наспивате, да се усмихвате.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории