Пай с ябълкови рози
Добави към моето меню
Пай с ябълкови рози
Рецепта споделена от Виолета Демирева
Красива,много красива идея за сладкиш с ябълки. Продуктите са познати. Изпълнението изисква желание и умение. Идеята за Ябълковия пай на рози ни е познат от блога на Йоли, а във варианта с праскови при Люси…
Продукти
За тестото
125 г краве масло
70 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
1 ч.л. настъргана портокалова кора
100 г фино смлени бадеми
150 г брашно
За крема
400 мл прясно мляко
100 мл бяло вино
3 жълтъка
1 ванилия
1 ч.л. настъргана портокалова кора
6 с.л. захар
4 с.л. брашно с връх
5-6 ябълки
Начин на приготвяне
• Мекото краве масло се разбърква със захарта, ванилия и настъргана портокалова кора
• Добавя се яйцето, смелените бадеми и брашното. Омесете меко тесто.
• Разстелете тестото в малка тава за печене 22/24 см, като преди това я намажете с масло и поръсите с брашно. Може да я покриете и с хартия за печене. Сложете тавичката в хладилника докато приготвите крема.
• За крема смесете брашното със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете жълтъците и малко мляко. Разбъркайте на гладка каша. Сипете останалото мляко и виното. Сварете крема и го оставете да се охлади.
• С белачка за зеленчуци направете ленти от ябълките без да махате кората им.
• Увийте лентичките ябълки на розички.
• Сипете крема върху масленото тесто, а върху него наредете една до друга розичките от ябълки
• Глазирайте леко розите със затоплен кайсиев конфитюр. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180* фурна докато се изпече тестото, а ябълките станат златисти.
в зависимост от сезона когато приготвяте сладкиша с ябълковите рози може да има различен елемент в украсата. Този е от ноември и е поръсен със зрънца нар.