Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които пречистват организма

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храни, които пречистват организма
Зима е. На трапезата има по-малко свежи плодове и зеленчуци, вечерите са дълги и студеното време предразполага към похапване и приготвяне на вкусни рецепти. Това са няколко продукта, които са достъпни през късната есен и зимата и може да ни помогнат да бъдем в по-добра форма.
Важно е да знаем кои храни спомагат за прочистване на организма за да ги включваме по-често в менюто си. Това са 4 продукта, които са достъпни, може да ги отгледаме в градината и спомагат за пречистване на организма. Добре е, ако по-често ги има на нашата трапеза.

Червено цвекло – съдържа полифеноли и беталаини, които премахват въздействието на свободните радикали, които подпомагат клетъчната структура, имат възстановителни свойства, особено за черния дроб – центърът за детоксикация в организма.

nast 1
от тези продукти, червено цвекло, ябълка, моркови, малко орехи, зехтин и лимон може да се приготви вкусна салата през зимата

Броколи – представителите на семейството на кръстоцветни зеленчуци, като броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле, къдраво зеле са известни с мощните си антиоксидантни свойства. Научни изследвания показват, че когато ги включваме в храненето си и запазваме полезните им свойства при готвене помагат при профилактика на ракови заболявания.
Други зеленчуци от същото семейство са зеле, карфиол, брюкселско зеле, къдраво зеле.

Кромид лук и чесън – Знаем колко са полезни и за кромид лука и за скилидките чесън, традиционно те присъстват почти във всяка рецепта, която приготвяме. Съдържат флавоноиди, които стимулират произвеждането на глутатион, който е и един от най-мощните антиоксиданти.
Богати на глутатион са чесън , лук и кръстоцветни зеленчуци (зеле, броколи, брюкселско зеле и карфиол), съдържа се и в куркума, авокадо и боровинките. Глутатионът е комбинация от три градивни елементи на протеин или аминокиселини – цистеин, глицин и глутамин. Той съдържа серни химически групи, които улавят всякакви вредители като свободни радикали и токсини и ги извеждат от тялото.
Лукът защитава мозъка от стареене
Полезният чесън

Копър – богат е на витамини и противовъзпалителни химикали. Той съдържа също така вещества, които помагат за активирането на глутатион – антиоксидант на черния дроб, който се прикрепя за свободните радикали и ги „обезоръжава“.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории