Пай с домати
Добави към моето меню
Пай с домати
В сезона на доматите вариация на тема нещо много вкусно във фурната с домати, подобно на пица Маргарита – тънка препечена коричка, сирена и домати, но и различна
Варианта е приготвен с пълнозърнесто брашно с добавка овесени ядки (благодарности на мелницата в Сливен за полезния подарък), но може да се приготви и с бяло брашно
Продукти
350-400 г брашно
½ пакетче мая, 20 г
300 мл хладка вода
2 с.л.олио
1 щипка сол
1 щипка сол
За плънката
200 г извара
200 г сирене
2-3 стръка зелен лук
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
2 с.л. кисело мляко
2 яйца
1 глава кромид лук
4 домата
1 връзка магданоз
1 с.л. листа босилек пресен или 1 щипка сух
Рецепта за доматен пай
• Маята се слага да шупне с хладката вода и 1 щипка сол и захар и 3-4 с.л. брашно
• Замесва се меко еластично тесто и се оставя да втаса
• Разделя се две топки и от всяка топка се приготвя пай
• Топката тесто се слага върху хартия за печене и се разточва
• Намазва се с половината от плънката от разбитите яйца, сирене, извара, кисело мляко, нарязан на ситно кромид лук, зелен лук и скилидки чесън
• Отгоре се редят плътно кръгчета домати нарязани на тънко
• Пече се на средна фурна до готовност
• Поднася се поръсена с нарязан на ситно магданоз и босилек
По желание може да добавите отгоре и кашкавал нарязан на тънко и да запечете