Пай с круши
Добави към моето меню
Пай с круши
Рецепта Златина Якимова
Продукти за 6-8 порции
400 г маслено тесто
3 круши
2 с.л. заквасена сметана
50 г бадеми( орехи)
1 яйце
50 г захар
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
Приготвяне на пай с круши
Тестото се разточва в кръг върху набрашнена повърхност. Поставя се във форма 24 см и се притиска с пръсти към дъното и стените. Кората се запича за 5 минути в затоплена до180 градуса фурна. След като тестото поизстине, се поръсва с половината едро счукани бадеми. Крушите се обелват, нарязват се на осминки и се подреждат ветрилообразно върху ядките.Паят се връща във фурната и се пече 20 минути. Изважда се и се поръсва с останалите бадеми.Отгоре се покрива с разбитите заедно сметана, захар и яйце. Отново се пече 10-15 минути докато се получи златисто-кафява коричка. Сервира се охладен.
Приготвяне на маслено тесто за пай
За около 350 г готово маслено тесто са необходими
225 г брашно,
115 г краве масло,
1 жълтък, щипка сол
2 с. л. студена вода