Цитрусови плодове
Добави към моето меню
Ако попитате някого без какво не може да си представи зимата и коледните празници, кои плодове съдържат най-много витамини и какво задължително се купува когато искаме да сме здрави или на диета – това ще бъдат
Цитрусовите плодове
Цитрусите носят свежест, изпълнени са с много витамини и полезни за здравето вещества. Няколко съвета за тях
Цитрусовите плодове
оранжево настроение, много витамини, верен помощник в здравословното хранене и при диета
и опит да съберем всички цитруси на едно място
Как да избираме цитрусови плодове?
Огледайте формата – трябва да са заоблени и да са тежки, това е гаранция, че имат повече сок. Помирешете ги. Погледнете дали са лъскави. Така можете да прецените колко са ароматни и да прецените колко време са съхранявани. Ако кората е позасъхнала означава, че плодовете са с повече фибри, а сокът е по-горчи.
Как да приготвим сок от цитрусови плодове
За сок може да избирате и по-невпривликателни на вид плодове, по-дребни … За да изцедите максимално количество сок преди да ги изтискате е хубаво да ги намачкате между ръцете си или да ги претъркаляте по кухненския плот
Какво да приготвим от корите на цитрусови плодове
Ако сте сигурни в произхода им и че не са обработвани с вредни вещества може да ги използвате в сладкиши, в греяно вино – настъргани за аромат, може да приготвите кандирани колички, портокалови корички с шоколад е нещо много вкусно или да си направите сладко – може и от портокал, лимон, помело. Ако не сте сигурни с какво са обработвани се превръщат в чудесен ароматизатор на помещение или в украса.
Видове цитрусови плодове:
Грейпфрут
Съдържа по-малко калории и затова се включва в здравословно хранене и диети – съдържа около 40 калории на 100 грама, много богат на витамин С. Съдържа и вещества полезни за хрансмилането – минерали, фибри, олигоелементи.
– Жълт грейпфрут (Citrus maxima) – сочен, но доста горчив;
– Розов грейпфрут – по-сладък, по-хубав, но и по-скъп от жълтия.
– Грейпфрут, райска ябълка(Citrus xparadisi) – кръстоска от грейпфрут и портокал (Citrus sinensis) и за разлика от другите си роднини, има гроздовидно разположени плодове (grape – грозд).
За първи път европейците откриват грейпфрута на остров Барбадос. Преди векове английски ботаник погрешно го класифицирал като сорт грозде и макар че след време става ясно, че този плод е цитрус, името му вече е толкова наложено, че става невъзможно и ненужно да се промени.
Лимон – колкото по-жълта е кората, толкова по сладък е лимона. В магазините често може да избираме между тънкокори, по-дребни лимони и по едри, но с по-дебела кора.
Освежаващ и здравословен,има подчертано антисептично действие. Полезен при настинки, мощен антиоксидант, който пречиства организма. При готвене ястията може да се изпозлва вместо оцет, така се спира и потъмняването на продуктите при съприкосновение с въздуха.
Лайм, зелен лимон
Може да се намери през цялата година в магазините. Родината им е Азия. Обвивката е по-тънка, с повече сок и са по-ароматни. Изпозлват се при направа на коктейли и им предават екзотичен вид и вкус. Могат да се изпозлват при рецепти с риба и десерти.
Цитрон (citrus medica) е можеби най-древния отглеждан цитрусов плод, прилича много на лимон, по-голям е, има по-дебела кора и по-малко сок. Кората се използва за да се прави сладко или се добавя в други ястия.
Мандарина – много сладка и сочна, оранжево настроение през зимните дни и нещо без което Коледа няма да е същата.
Мандарината има много разновидности – танжело (мандарина и грейпфрут) – значително по-едър и закръглен плод и леко горчив вкус; тангерин (tangerine – мандарина и портокал) – най-дребният сорт, наречен на името на мароканския град Танжер; мандарина сацума (Satsuma) – сладка мандарина без семки; каламандрин (мандарина и кумкват) – използвана главно за консервиране. Един от най-известните хибриди е клементина (clementine), създаден през 1902 година от френския свещеник и селекционер Клеман от кръстосването на мандарина и вид портокали.
Портокали (Citrus sinensis )
– Сладки портокали – Те имат различен ръст в зависимост от сорта. Най-известни са портокалите ит Валенсия и Навел. Портокали започват да растат по нашите ширини от Солун на юг.
– Горчиви портокали (Citrus aurantium) – често използвани за направата на конфитюр или мармалад, както и служат като есенция за ликьори като Гранд Марние и Коантро;
– Червени портокали – хибридни видове, които са по-малки по размер, по-ароматни и имат червени нюанси;
– Тънкокори портокали – от тях се прави сок, също така са много месести;
– Дебелокори портокали – белят се лесно, но имат по-малко сок от тънкокорите.
Помело
Това е най-големият цитрусов плод, родственик с грейпфрута. Жълто зелена кора, с по-суха вътрешност. Много вкусен, по-негорчив от грейпфрута, с много полезни свойства.
Бергамот (Citrus bergamia, the Bergamot orange) – двойник на лимона. Той е получен при кръстоска на цитрон с други цитрусови плодове. Плодът му е кръгъл или с форма на круша. Бергамотът се отглежда заради етеричните масла, които се извличат от цветята, плодовете, листата и кората.
Кумкуат
Може да се намери и по нашите магазини и е известен още като японски портокал. Изпозлва се в кулинарията – богат на витамини А и С, съдържа калций и фосфор. От него се приготвят сушени или захорасани плодове, сладка, ликьори.