Последни Рецепти
Последни Статии

Цитрусови плодове

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Ако попитате някого без какво не може да си представи зимата и коледните празници, кои плодове съдържат най-много витамини и какво задължително се купува когато искаме да сме здрави или на диета – това ще бъдат
Цитрусовите плодове

Цитрусите носят свежест, изпълнени са с много витамини и полезни за здравето вещества. Няколко съвета за тях

citrus fruit
Цитрусовите плодове
оранжево настроение, много витамини, верен помощник в здравословното хранене и при диета
и опит да съберем всички цитруси на едно място

Как да избираме цитрусови плодове?
Огледайте формата – трябва да са заоблени и да са тежки, това е гаранция, че имат повече сок. Помирешете ги. Погледнете дали са лъскави. Така можете да прецените колко са ароматни и да прецените колко време са съхранявани. Ако кората е позасъхнала означава, че плодовете са с повече фибри, а сокът е по-горчи.
Как да приготвим сок от цитрусови плодове
За сок може да избирате и по-невпривликателни на вид плодове, по-дребни … За да изцедите максимално количество сок преди да ги изтискате е хубаво да ги намачкате между ръцете си или да ги претъркаляте по кухненския плот
Какво да приготвим от корите на цитрусови плодове
Ако сте сигурни в произхода им и че не са обработвани с вредни вещества може да ги използвате в сладкиши, в греяно вино – настъргани за аромат, може да приготвите кандирани колички, портокалови корички с шоколад е нещо много вкусно или да си направите сладко – може и от портокал, лимон, помело. Ако не сте сигурни с какво са обработвани се превръщат в чудесен ароматизатор на помещение или в украса.

Видове цитрусови плодове:

Грейпфрут
Съдържа по-малко калории и затова се включва в здравословно хранене и диети – съдържа около 40 калории на 100 грама, много богат на витамин С. Съдържа и вещества полезни за хрансмилането – минерали, фибри, олигоелементи.
Жълт грейпфрут (Citrus maxima) – сочен, но доста горчив;
Розов грейпфрут – по-сладък, по-хубав, но и по-скъп от жълтия.
– Грейпфрут, райска ябълка(Citrus xparadisi) – кръстоска от грейпфрут и портокал (Citrus sinensis) и за разлика от другите си роднини, има гроздовидно разположени плодове (grape – грозд).
За първи път европейците откриват грейпфрута на остров Барбадос. Преди векове английски ботаник погрешно го класифицирал като сорт грозде и макар че след време става ясно, че този плод е цитрус, името му вече е толкова наложено, че става невъзможно и ненужно да се промени.

Лимон – колкото по-жълта е кората, толкова по сладък е лимона. В магазините често може да избираме между тънкокори, по-дребни лимони и по едри, но с по-дебела кора.
Освежаващ и здравословен,има подчертано антисептично действие. Полезен при настинки, мощен антиоксидант, който пречиства организма. При готвене ястията може да се изпозлва вместо оцет, така се спира и потъмняването на продуктите при съприкосновение с въздуха.

Лайм, зелен лимон

Може да се намери през цялата година в магазините. Родината им е Азия. Обвивката е по-тънка, с повече сок и са по-ароматни. Изпозлват се при направа на коктейли и им предават екзотичен вид и вкус. Могат да се изпозлват при рецепти с риба и десерти.

Цитрон (citrus medica) е можеби най-древния отглеждан цитрусов плод, прилича много на лимон, по-голям е, има по-дебела кора и по-малко сок. Кората се използва за да се прави сладко или се добавя в други ястия.

Мандарина – много сладка и сочна, оранжево настроение през зимните дни и нещо без което Коледа няма да е същата.
Мандарината има много разновидности – танжело (мандарина и грейпфрут) – значително по-едър и закръглен плод и леко горчив вкус; тангерин (tangerine – мандарина и портокал) – най-дребният сорт, наречен на името на мароканския град Танжер; мандарина сацума (Satsuma) – сладка мандарина без семки; каламандрин (мандарина и кумкват) – използвана главно за консервиране. Един от най-известните хибриди е клементина (clementine), създаден през 1902 година от френския свещеник и селекционер Клеман от кръстосването на мандарина и вид портокали.

Портокали (Citrus sinensis )
– Сладки портокали – Те имат различен ръст в зависимост от сорта. Най-известни са портокалите ит Валенсия и Навел. Портокали започват да растат по нашите ширини от Солун на юг.
– Горчиви портокали (Citrus aurantium) – често използвани за направата на конфитюр или мармалад, както и служат като есенция за ликьори като Гранд Марние и Коантро;
– Червени портокали – хибридни видове, които са по-малки по размер, по-ароматни и имат червени нюанси;
– Тънкокори портокали – от тях се прави сок, също така са много месести;
– Дебелокори портокали – белят се лесно, но имат по-малко сок от тънкокорите.

Помело
Това е най-големият цитрусов плод, родственик с грейпфрута. Жълто зелена кора, с по-суха вътрешност. Много вкусен, по-негорчив от грейпфрута, с много полезни свойства.

Бергамот (Citrus bergamia, the Bergamot orange) – двойник на лимона. Той е получен при кръстоска на цитрон с други цитрусови плодове. Плодът му е кръгъл или с форма на круша. Бергамотът се отглежда заради етеричните масла, които се извличат от цветята, плодовете, листата и кората.

Кумкуат
Може да се намери и по нашите магазини и е известен още като японски портокал. Изпозлва се в кулинарията – богат на витамини А и С, съдържа калций и фосфор. От него се приготвят сушени или захорасани плодове, сладка, ликьори.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории