Пай с къпини
Добави към моето меню
Пай с къпини
Продукти
За тестото
2 яйца
150 г захар (1 ч.ч.)
1 ч.ч. кисело мляко
450 г брашно (3 ч.ч.)
1 п. бакпулвер (10 г)
100 г краве масло (може и олио)
1 ванилия
300 г къпини
За заливката
100 мл прясно мляко
200 г извара
1 яйце
50 г захар
1 ванилия
Рецепта за пай с къпини
• Брашното се пресява с бакпулвера, добавя се маслото нарязано на парченца и ванилията
• Разбърква се с пръсти докато стане на трохи
• Прибавя се киселото мляко, захарта и яйцата. Омесва се за кратко докато се получи тесто
• Тестото се слага върху хартия за печене и се разточва с диаметър малко по-голям от този на тавата за печене
• Тестото заедно с хартията за печене се слага във форма за печене (около 28 см) като се вдига ръбче по стените
• Разпределят се къпините
• Продуктите за заливката се смесват и разбъркват с вилица
• Къпините се заливат със сместа
• Паят се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 мин, до готовност
Тестото за пая може да бъде заменено с маслено тесто или с бутер тесто.
Къпините може да бъдат заменени с боровинки и тогава ще бъде боровинков пай, но в градината има много къпини, затова и тази адаптация на рецептата
Вкусно