Пиле с картофи и вино на фурна
Добави към моето меню
Пиле с картофи и вино на фурна
Рецепта споделена от Вкусотиите на Бени
Продукти
около 1 кг и 500 г пиле,
1 кг картофи,
4-5 с.л. краве масло,
3-4 скилидки чесън,
300 мл бяло вино,
1 ч.л. суха мащерка,
сол на вкус.
Рецепта за пиле с картофи и вино на фурна
• Измивате картофите, обелвате ги и ги нарязвате на едри парчета.
• Изсипвате картофите в голяма тава и ги посолявате на вкус, поръсвате с мащерка, нарязвате 1-2 скилидки чесън и ги разбърквате добре с ръка, така че всички картофи да се овкусят.
• Върху тях разпределяте голяма част от кравето масло, като го нарежете на дребни парченца.
• Измивате пилето добре, след което го намазвате с масло. Посипвате със сол и мащерка по цялото пиле и го разтривате хубаво. В самото пиле пускате парченце масло и 1-2 нарязани на парченца скилидки чесън (ако обичате аромата на чесън).
• Поставяте овкусеното пиле върху картофите, изсипвате виното и около 200 мл вода. Покривате цялата тава с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за един час.
• След като мине един час махате фолиото и оставяте ястието да се запече без фолио, докато остане на мазнина и пилето хване златиста коричка.
Страхотна вкусотийка. От виното картофите се топят в устата, от чесъна и мащерката ароматът е невероятен.