Последни Рецепти
Последни Статии

Яйца по панагюрски, варианти

Добавено в Българска кухня, Наши гости, Ястия с яйца

Добави към моето меню

Яйца по панагюрски
Рецепта споделена от Ирина Кърпарова
Рецепта е класическа, позната на всяка домакиня, но има и един регионален момент – как се правят в Пловдив, с два варината на забулени (сварени) яйца и пъжени. Ето какво допълва Ирина „свекърът ,лека му пръст, кореняк панагюрец ги правеше със сирене, а на село баба ги правеше само с кисело мляко“

panagurski-yajca-zabulen
яйца по панагюрски – забулени

Продукти за 4 порции
8 яйца /по 2бр. на порция/
2 кофички гъсто кисело мляко /по 1/2 кофичка на порция/ или сирене
4 скилидки чесън /ако ги правим със сирене се пропуска/
Подправки на вкус – сол, червен пипер
Олио или краве масло

/panagurski-yajca-pyrzheni
яйца по панагюрски – пържени

Рецепта за яйца по панагюрски
• В кипяща подсолена и подкиселена с вода оцет/лично аз оцета го пропускам,но така е по рецептурник/ пускаме яйцата едно по едно,като внимаваме да останат цели.
• Варим ги докато се забулят, изваждаме от водата с решетеста лъжица, в една чиния, за да се отцедят.
• Към киселото мляко добавяме счукан чесън и сол и разпределяме в купи или чинии, отгоре поставяме по 2 яйца и лично аз поръсвам с червен пипер и тогава поливам с горещо олио /с оглед да не ми прегори червения пипер, ако го сложа в олиото/.
• Използвам олио вместо масло, защото обичам да го ям това ястие студено, а маслото в хладилника замръзва отгоре.
• Вместо с кисело мляко, яйцата по панагюрски можем да направим със сирене – това са двата начина за приготвяне – с кисело мляко или със сирене – кой както предпочита! Лично аз ги харесвам с подлучено кисело мляко !
Разбира се ,можем да направим и с по 3 яйца на порция, но мисля,че 2 са напълно достатъчни !
Има и вариант ,яйцата да се изпържат, също става много вкусно, но в оригиналната рецепта яйцата трябва да са варени-забулени.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории