Последни Рецепти
Последни Статии

Пангасиус

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Пангасиус
Филе от пангасиус може да се намери почти във всеки магазин, предлага се замразен, в пакети около 1 кг
Сега ще опитам да разкажа защо не купувам от тази риба.
1. Предлага се замразена, ако купите 1 кг замразено филе след размразяването ще имате около 600 г филе
2. Произходът на рибата – внос от Виетнам, където се отглежда в промишлени количества
3. Не е толкова полезна колкото др видове риба, изглежда някак „мазна“. Има едно предимство – евтина е и при късмет с партидата и съхранението й – може да се приготви вкусно ястие

http://hranissimo.com/wp-content/uploads/2013/07/file-pangasius-300x225.jpg

Понякога погрешно филето от пангасиус може да се срещне като филе от бяла риба. Но не е така. От кулинарна гледна точка, може да се причисли км групата на белите риби – треска или хек, но те са морски риби, а пангасиуса е речна риба.
По химичен състав – полиненаситените омега 3 мастни киселини са в пъти по-малко. То е много бедно на витамини.
Размразяването на рибата е добре да става за няколко часа в хладилника, за да се предотврати евентуалното развитие на бактерии.
Пангасиусът е подходящ за всякаква топлинна обработка, подходящ е за приготвяне на пара, поширане, печене на фурна и пържене. Тъй като филетата са тънки, възможно е да възникнат проблеми при готвенето му на барбекю.
Деликатният вкус на тази риба предполага по-умерена работа с подправките, като освен традиционния лимон, може да добавите и чер пипер. Добре се комбинира със зелени подправки – див лук, естрагон, риган.
Откъде идва пангасиуса?
Преди няколко години рибата пангасиус е непозната за българския потребител. Сравнително достъпната й цена и добрите вкусови качества я правят хит на световния пазар.
Рибата пангасиус е „домашна“, тоест тя се отглежда по същия промишлен начин, както и кокошките, кравите и прасетата в наши дни. Родината й е реката Меконг в Югоизточна Азия. Затова я наричат и „виетнамско чудо“.Основните количества, които се внасят на нашия пазар, идват от Виетнам. Тайланд и Камбоджа също отглеждат и изнасят пангасиус.
В 100 грама филе на пангасиус се съдържат 80 грама вода, което е много висок резултат не само по сравнение със свободно живеещите морски риби, а и с другите индустриално отглеждани водни твари.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории