Коприва пане
Добави към моето меню
Коприва пане
Пролет е когато джанките са целите бели от цвят и можеш да си набереш торбичка коприва. Или да си я купиш от някоя баба на пазара. Може да я направиш на супа. Или да я панираш, става хрупкава, чудесно мезе за чаша бяло вино или бира, поднесена с лимон. Нужни са ви връхчета коприва, потапяте в панировка, до златисто в олио и поднасяте.
Продукти
200 гкоприва – прясна – само връхчетата, до 3 листенца
1 яйце
2 с.л. царевично брашно или галета
щипка черен пипер
100 мл олио
Начин на приготвяне:
• Почиствате копривата. Ако не е много прясна и свежа е добре да я попарите предварително.
• Загрявате олио за пържене.
• Взимате листо или връхче от копривата, топвате в панировката – разбитото яйце с брашното и подправки на вкус и пържите до златисто.
По желание можете да поднесете с кисело мляко, разбито с копър и счукан чесън
и бира
Коприва в паста “Патафри”
Ето още един вариант за панирана коприва от Валентина Кисьова
Продукти:
200 г коприва
2 яйца
1 ч.ч. бира
6 с.л. брашно
200 мл олио
Сол смлян чер пипер на вкус
Начин на приготвяне:
• Попарват се връхчета от коприва или млади клонки в подсолена, вряща вода.
• Веднага след това се охлажда и прецежда.
• Панировка се приготвя като 2 белтъка се разбиват на пяна с шипка сол.
• Отделно се разбиват 2 жълтъка, 1чч бира, 6сл брашно. Смесва се с белтъците, може да се овкуси с още малко сол, черен пипер.
• Копривата се пържи в повечко олио/около 1 пръст в тигана/.
По принцип като чуя тая дума ми се гади… но повярвайте ми-това е толкова вкусно…и е идеално мезе 😉