Фалафел
Добави към моето меню
- За кюфтенцата:
- нахут – 2 ч.ч.
- кромид лук – 2 средни глави
- чесън – 2 големи скилидки
- магданоз – 1 китка
- кимион (млян) – 2 ч.л.
- кориандър (млян) – 2 ч.л.
- сода бикарбонат – 1/2 ч.л.
- сол – 1/2 ч.л.
- чер пипер – 1/4 ч.л.
- олио – 2 к.ч.
- За соса:
- кисело мляко – 1 ч.ч.
- тахан – 2 ч.л.
- лимонов сок – 2 ч.л.
- чесън (счукан) – 1 скилидка
- кимион (млян) – 1/4 ч.л.
Приготвяне на кюфтенцата:
- Нахутът се накисва във вода за 12 часа. Ако има люспи се премахват.
- Омесете нахутът и останалите подправки и изсипете в блендер. Блендирайте докато се получи добре раздробена гладка смес.
- Оставете да почива 30 мин.
- Оформете плоски обли кюфтенца взимайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин. за да запазят формата си.
- В дълбок тиган загрейте олио достатъчно да покрие кюфтенцата. Изпържете кюфтенцата до златисто-кафяво.
- Готовите кюфтенца се поставят върху салфетка за да се отцеди олиото.
Сервира се с ливански питки и сос от кисело мляко.
Приготвяне на соса:
Смесете всички съставки за соса, пасирайте в блендер. Получената рядка маса замразете.
January 17 2005
falafela e mnogo vkusen i mnogo mi haresa.osobeno sosa:))
А от къде може да се купи този тахан и да ми препоръчате някоя марка? Защото търсих в Кауфланд, а той е огромен, но не намерих никакъв тахан..