Последни Рецепти
Последни Статии

Фалафел

Добавено в вегетарианска кухня

Добави към моето меню

  • За кюфтенцата:
  • нахут – 2 ч.ч.
  • кромид лук – 2 средни глави
  • чесън – 2 големи скилидки
  • магданоз – 1 китка
  • кимион (млян) – 2 ч.л.
  • кориандър (млян) – 2 ч.л.
  • сода бикарбонат – 1/2 ч.л.
  • сол – 1/2 ч.л.
  • чер пипер – 1/4 ч.л.
  • олио – 2 к.ч.
  • За соса:
  • кисело мляко – 1 ч.ч.
  • тахан – 2 ч.л.
  • лимонов сок – 2 ч.л.
  • чесън (счукан) – 1 скилидка
  • кимион (млян) – 1/4 ч.л.

Приготвяне на кюфтенцата:

  1. Нахутът се накисва във вода за 12 часа. Ако има люспи се премахват.
  2. Омесете нахутът и останалите подправки и изсипете в блендер. Блендирайте докато се получи добре раздробена гладка смес.
  3. Оставете да почива 30 мин.
  4. Оформете плоски обли кюфтенца взимайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин. за да запазят формата си.
  5. В дълбок тиган загрейте олио достатъчно да покрие кюфтенцата. Изпържете кюфтенцата до златисто-кафяво.
  6. Готовите кюфтенца се поставят върху салфетка за да се отцеди олиото.

Сервира се с ливански питки и сос от кисело мляко.

Приготвяне на соса:

Смесете всички съставки за соса, пасирайте в блендер. Получената рядка маса замразете.

January 17 2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

2 Comments

  1. 1
    kiril // October 26th, 2006 at 7:44 am

    falafela e mnogo vkusen i mnogo mi haresa.osobeno sosa:))

  2. 2
    Victoria90 // January 10th, 2011 at 4:09 pm

    А от къде може да се купи този тахан и да ми препоръчате някоя марка? Защото търсих в Кауфланд, а той е огромен, но не намерих никакъв тахан..