Парфе с плодове
Добави към моето меню
Парфе с плодове
рецепта Ива Караганчева
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Здравейте, почитатели на хубавите сладкиши! Аз съм на 19 години и в следващите редове ще ви споделя една рецепта, на любимото за моето семейство парфе, което знам от моята майка. Това парфе беше толкова любимо, че съм чакала цяла нощ в хладилника, за да стегне и да си сложа на сутринта Но когато нещо толкова сладко и хубаво ти остане в съзнанието, се учиш да си го правиш сам. Затова ето и “нашата” рецепта:
Продукти:
6 яйца
300-400 гр захар ( според предпочитанията)
800 мл. прясно мляко
1 пакетче желатин
200 мл сок от компот
250 гр. смлени орехи
плодове (може от компот, но за предпочитане е да са пресни)
2 ч.л. какао на прах
Приготвяне:
Начин на приготвяне : белтъците и жълтъците се разделят. Отделените жълтъци се разбиват със захарта. Желатина се разтваря в сока от компот. Млякото, разтвореният желатин и разбитите със захарта жълтъци се поставят в тенджера на котлона, като сместа постоянно се разбърква, за да не загори, докато се получи хомогенна и гъста смес(трябва да се внимава да не заври сместа!). Получената смес се остава да истине, докато през това време с миксер разбиваме отделените белтъци. Към истиналата смес се добавят разбитите белтъци, която добре се разбърква и се разделя на 3 части. В едната слагаме какаото, във втората – смлените орехи, а третата оставаме чиста. Взимаме предвидената форма за кекс, поставяме нарязаните плодове на дъното на формата и заливаме с чистата смес. Оставяме формата в камера или фризер докато стегне(около 20-30 мин). Изваждаме стегналата смес и поставяме втората( по желание – може какаовата, може с орехите), като отново оставяме да стегне в камерата. Изваждаме стегналата смес и поставяме третата по същия начин, но вече за малко по-дълго време. Вече стегналата цялостна смес затопляме леко на дъното, за да можем да я обърнем в плосък съд(водата не трябва да е много гореща). Обръщаме внимателно и поставяме отново в хладилника за цяла вечер, за да стегне добре
За тази рецепта най-важното е да имате необходимите време, желание и търпение. Да ви е вкусно! 😉