Последни Рецепти
Последни Статии

Парти питки

Добавено в Българска кухня, Тестени ястия и прибавки, Хляб, питки

Добави към моето меню

Парти питки
рецепта за вкусни питки, подходящи за парти

1 кг брашно
1 пакетче мая
2 ч.ч. (400 мл) хладка вода
1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
1 с.л. захар
3 -4 с.л. олио
1 белтък
1 с.л. захар

1 жълтък + 1 с.л. олио

за поръсване на парти питките:
мак, сусам, слънчогледови семки, ким

* Маята се разтваря в топла вода заедно със захарта и 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне за 15 минути;
* Брашното се пресява в голяма купа и се замесва меко тесто с маята, прясното мляко и когато се доомесва се добавя постепенно и олиото;
* Ако е необходимо се добавя още малко брашно и се оставя да втаса около 1 час, докато си удвои обема загънато с фолио и топла къпра;
* Оформят се малки питки. Откакто силиконовите форми за мъфини са налични ги пека в тях, ако не разполагате с такива в подмазана с олио тава;
* Жълтъкът се разбива с олиото и се намазват питките с него;
* Питките се наръсват по ваш избор с мак, сусам, слънчогледови семки;
* Оставят се да втасат повторно и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса.

От това тесто могат да се приготвят и други форми. Тестото може да се рздели на 3 топки, всяка да се разточи леко, да се ложат една върху друга, като между тях се намазва с чисто масло. Разточва се на кора, която се реже като торта и се навиват кифлички.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории