Паста със зеленчуци
Добави към моето меню
Паста със зеленчуци
Някои рецепти на паста със зеленчуци може да се считат за традиционни, като неаполитанското „паста алио, олио, пеперончино“ „Spaghetti aglio e olio“ или „паста с честън, зехтин и лют пипер“ По принцип се поднасят и с пармезан или пикорино, който у нас може да се замести с кашкавал.
В Сицилия „алла Норма“ „Pasta alla Norma“ е с патладжани запечени, чесън и домати – още един вкусен пример за паста със зеленчуци.
Може да се каже, че най-често за приготвяне на сос за паста се използват домати. И е така. но не трябва да се забравя за принципа на сезонността. Ако имате домашно приготвени консерви с домати – използвайте ги, но ако нямате – експериментирайте (не ви съветваме да добавяте кетчуп от магазина – химия си е този продукт)
Паста „Примавера“ или пролетна – приготвя се основно през пролетта когато се появяват първите аспержи, тиквички, морков, праз, артишок. А през есента и зимата се приготвя със зеле, карфиол, броколи, тиква. Извън сезона са два продукта – домати и спанак – предлагат се почти през цялата година в магазина или може да се консервират доматите, а спанака – да се замразява.
Подготовката на зеленчуците се определя от формата на пастата. По правило към спагети и талятели зеленчуците се режат като пръчици. А за рецепти в които има грах или бобови са подходящи къси макарони.
Разнообразието на зеленчуците, които може да използвате за вашата рецепта с паста е голямо. Но рядко рецептите за паста със зеленчуци са постни или вегетариански. Защото при приготвянето на соса може да се използват месни продукти – шунка, бекон, колбаси. И сирена – кашкавал, рикота, моцарела…
Разбира се по време на пост може да използваме различни комбинации от зеленчуци и да приготвим вкусни и разнообразни рецепти с паста. Може да се добавят и кълнове.