Последни Рецепти
Последни Статии

Живоприемни източник

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Живоприемни източник
Светли петък след Великден
Имен ден празнуват Жива, Живка, Живко, Зоя

ZhivopriemniIztochnik
В седмицата след Великден се отбелязва т.нар. Светли петък, през 2014 г. е на 25 април петък. На Светли петък се тачи Богородица. Денят се нарича още летен Петковден.
На този ден православните християни почитат чудотворната икона на света Богородица „Живоносен източник”. Иконата, която носи това име, е свързана с конкретни исторически събития. През 450 г. край Цариград имало блатиста местност, наречена „Балаклъ”. В района имало и гора. През нея вървял слепец, който търсил вода, защото бил жаден. Настигнал го войник на име Лъв. Слепецът го помолил да му помогне. Тогава войникът чул женски глас, който му посочил къде наблизо има извор, способен да излекува странника от слепотата. Войникът чул и пророчески думи за своя живот – че ще стане велик владетел, но първо трябва да прояви милост към слепеца. Войникът намерил извора, който му посочила Света Богородица, и с кал от него намазал очите на слепеца. Той прогледнал. Сбъднали се думите на Божията майка – войникът станал император Лъв І Тракиец.
Днес там има храм “Живоприемен източник”.
На този ден в някои села все още се устройват жертвоприношения и се приготвя богата трапеза, пеят се песни, играят се хора. Петък е смятан и за ден на света Петка, покровителката на жените и на женската домашна работа.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized