Последни Рецепти
Последни Статии

Пастърма

Добавено в Българска кухня, Месни колбаси

Добави към моето меню

Пастърма
рецепта за вкусно мезе, приготвено в домашни условия

За да приготвиете пастърма в къщи, в центъра на София, е необходимо да имате прясно свиснко или телешко филе – рибица, подправки, времето да е студено и желание

Месото се почиства от мазнинана и се оформя парче с дебелина около 4-5 см, широчина 8-10 см и дължина според размера на филето. Ако е цяла рибица може да се среже през средата на две.
Филето се посипва обилно със сол и се захлупва в съд с капак за 24 часа, за да може да се осоли добре. Солта действа и като консерватор.
На другияде ден филетата се иплакват с хладка вода и се отцеждат. В единия край се прекарва здрав конец и се оформя на здрав възел, за да може да се закачи филето след това.

Няколко скилидки чесън се счукват и се смесват с 2 с.л. чубрица и 2 с.л. чубрица. С тази смес се натриват филетата и се закачат да съхнат на студено.
Проверено е, че може да се сложат и в центъра на София, близо до Орлов мост – снимките са от терасата.
Така стоят около 10 дена, като не трябва да ги пече директно слънчева светлина.

След това може да се съхраняват в хладилник или загънати в тънко фолио във фризера.

Когато се поднася се реже на тънко, носи на много червено вино и туршия.

Може да бъде приготвено и с месо от магазина, но се консултирайте предварително с продавача.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории