Последни Рецепти
Последни Статии

Антоновден

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Антоновден 17 януари

Честит имен ден на Антон, Антония, Дончо, Донка!

Празнична трапеза: На този ден се месят питки и се раздават, намазани с мед, наричат се благи, пресни или чумини питки.

sv anton
В народните традиции Антоновден се празнува за предпазване от болести.
Имен ден днес празнуват близо 82 000 българи, носещи имената Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка и други

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. Антоний Велики е роден около 251 година след Христа в Египет, в семейството на заможни и благочестиви родители. Според житиеписеца му Атанасий Александрийски светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва с часове.
На 104 години Антоний излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година светецът умира, погребан е на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена

Празнува се за предпазване от болести. Според вярванията Антоновден (Андоновден) е един от лошите, тежки празници: на този ден дветецът гони лудостта, но често не успява да я хване и се сърди.
В народните представи двамата светци са братя близнаци – ковачи. Оттук и връзката с предпазването от болести: ковачът е сакрално лице, медиатор; той може да лекува, да правии да разваля магии. Така под християнския култ към мъченика Антоний (поставил ръката си в огъня) се наблюдават старинни схващания за небесните богове на огъня (Перун, Хермес, Хефест) и вечната сила на огъня, силата на вярата в слънцето и мита за Атон.

Атанасовден 18.01., св. Атанасий Велики

16.01.2007

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории