Последни Рецепти
Последни Статии

Пастет от боб

Добавено в Гарнитури, Ястия без месо

Добави към моето меню

Научих се да приготвям нахут – накисвам го за 24 часа, след това го сварявам и го пасирам с лимонов сок, сусамов тахан и зехтин, като му добавям малко кимион за аромат или още зеленчуци според сезона – печена тиква, печени червени чушки, сварени на пара моркови… и става вкусно – хумус.
Въпросът беше дали мога да приготвя от зрял боб такъв пастет. Имах домашен бял боб, който, като се приготви в глинен гювеч в камината става най-ароматното ястие в студения ден. Този път реших да го приготвя по-малко по-различен начин, като пастет.

Пастет от боб
Продукти:
2 ч.ч. сварен боб
1 стрък праз лук
2 сварени моркова
2 с.л. сусамов тахан
2 с.л. зехтин
1 ч.л. червен пипер
2 щипки сушен джоджен
1 с.л. ябълков оцет

Начин на приготвяне
• Накиснете боба за 24 часа във вода. Сварете го като изхвърлите първата вода.
• Към края на варенето на боба добавете морковите и праз лука, както и сушените подправки – джоджен, магданоз
• Изсипете прецедения и леко топъл боб заедно с няколко лъжици от водата, в която е врял, в кухненски робот.
• Добавете останалите продукти – зехтин, оцет, сусамов тахан, червен пипер
• Пасирайте до получаване на идеално гладка смес.
• Може да се поднесе като гарнитура, може да се поднесе с филийки ръжен хляб на закуска.
Свареният боб може да се намачка с преса за картофи – не е толкова фина сместа, може да се използва за пълнене на печени чушки или да се поднесе като гарнитура

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории