Пастет от боб
Добави към моето меню
Научих се да приготвям нахут – накисвам го за 24 часа, след това го сварявам и го пасирам с лимонов сок, сусамов тахан и зехтин, като му добавям малко кимион за аромат или още зеленчуци според сезона – печена тиква, печени червени чушки, сварени на пара моркови… и става вкусно – хумус.
Въпросът беше дали мога да приготвя от зрял боб такъв пастет. Имах домашен бял боб, който, като се приготви в глинен гювеч в камината става най-ароматното ястие в студения ден. Този път реших да го приготвя по-малко по-различен начин, като пастет.
Пастет от боб
Продукти:
2 ч.ч. сварен боб
1 стрък праз лук
2 сварени моркова
2 с.л. сусамов тахан
2 с.л. зехтин
1 ч.л. червен пипер
2 щипки сушен джоджен
1 с.л. ябълков оцет
Начин на приготвяне
• Накиснете боба за 24 часа във вода. Сварете го като изхвърлите първата вода.
• Към края на варенето на боба добавете морковите и праз лука, както и сушените подправки – джоджен, магданоз
• Изсипете прецедения и леко топъл боб заедно с няколко лъжици от водата, в която е врял, в кухненски робот.
• Добавете останалите продукти – зехтин, оцет, сусамов тахан, червен пипер
• Пасирайте до получаване на идеално гладка смес.
• Може да се поднесе като гарнитура, може да се поднесе с филийки ръжен хляб на закуска.
Свареният боб може да се намачка с преса за картофи – не е толкова фина сместа, може да се използва за пълнене на печени чушки или да се поднесе като гарнитура