Содена питка с мед
Добави към моето меню
Традицията е традиция – на Бъдни вечер да се поднесе постна питка с паричка в нея. Тази година бяхме двама със, затова и питката е малка, но стана сполучлива. Украсата е въпрос на умение, тази е негова, като му казах, че важното е да има дом и слънце, за да е мирен светът.
Содена питка с мед
Продукти:
За една малка питка, може да увеличите продуктите
200 мл хладка вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. мед
1 щипка сол
2 с.л. олио
Около 400 г бяло брашно
Начин на приготвяне
• Брашното се пресява. В голяма купа се слагат 2 ч.ч. брашно
• В чаша се смесват содата и оцета да шупнат и се долива водата. С тази смес и брашното се замесва питката. Не се меси дълго, а докато поеме брашно до меко тесто. Тогава се добавя олиото и се домесва
• Тавата за печене се намазва с олио и се поставя питката. Скрива се парата, загъната в парче хартия. С малка топка от тестото се прави празнична пластика – послание
• Пече се на средна фурна до готовност. Изпечената питка се загъва с мека кърпа и се слага в центъра на масата.