Сладкарски крем
Добави към моето меню
Сладкарски крем
рецепта класика – идеален за еклери, торти, напилеони и крем пити.
рецепта за крем, приготвяна не веднъж, когато децата бяха малки
крем, който баба приготвяше с домашно мляко и за мен си остава “крема на баба”
1 л прясно мляко
6 яйца
7 с.л. захар
7 с.л. брашно (царевично нишесте)
2 п. ванилия
50 гр краве масло
* Млякото се слага да заври;
* Жълтъците се разбиват със захарта и се налива 50 мл отделено предварително студено мляко и се прибавя пресятото брашно;
* Сместа се прибавя към заврялото мляко и се разбърква само в една посока докато сместа клокне и се сгъсти. Ако са се образували топченца прецедете крема;
* Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и се прибавят към крема. Овкусява се с ванилия и се прибавя кравето масло.
От този крем могат да се получат много други видове домашен крем
портокалов крем – прибавя се настъргана портокалова кора в заврялото мляко;
лимонов крем – добавя се настъргана лимонова кора;
шоколадов крем – в млякото се добавя 4 с.л. какао или 50 гр шоколад;
бял шоколадов крем – добавя се 50 гр бял шоколад;
крем малина – добавя се 4 с.л. малинов сироп и се гарнира с малини;
крем вишна – добавя се 4 с.л. ликьор от вишни и се урасява с вишни (череши) от сладко.
орехов крем – добавя се 1 ч.ч. смелни орехи и се украява с карамелизирани ядки. Може да се приготви и с лешници или бадеми.
Това е и основата за трицветната желирана торта – рецепта, която също научих от баба и не съм приготвяла толкова отдавна, зашото е толкова калорична и вкусна, че мога и сама да я изям.
Рецептата е следната – добавят се и 2 пакетчета желатин, разтворени в 100 мл вода и след това на водна баня, докато желатина стане прозрачен. Когато поизстине се смесва с приготвения крем, който се разделя на 3 части.
В една част крем се добавя – 1 ч.ч. смлени орехи;
В другата част се слага какао или шоколад;
Във форма за торта или в индивидуални купчки се налива първо орехов крем, след това бял (ванилия) крем и се завършва с крем щоколад. Трите пласта крем не се смесват и цветовете са много видими. Когато крема се желира, стегне, се сервира като торта.