Последни Рецепти
Последни Статии

Сладкарски крем

Добавено в Десерти, рецепти за деца

Добави към моето меню

Сладкарски крем
рецепта класика – идеален за еклери, торти, напилеони и крем пити.
рецепта за крем, приготвяна не веднъж, когато децата бяха малки
крем, който баба приготвяше с домашно мляко и за мен си остава “крема на баба”

1 л прясно мляко
6 яйца
7 с.л. захар
7 с.л. брашно (царевично нишесте)
2 п. ванилия
50 гр краве масло

* Млякото се слага да заври;
* Жълтъците се разбиват със захарта и се налива 50 мл отделено предварително студено мляко и се прибавя пресятото брашно;
* Сместа се прибавя към заврялото мляко и се разбърква само в една посока докато сместа клокне и се сгъсти. Ако са се образували топченца прецедете крема;
* Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и се прибавят към крема. Овкусява се с ванилия и се прибавя кравето масло.

От този крем могат да се получат много други видове домашен крем
портокалов крем – прибавя се настъргана портокалова кора в заврялото мляко;
лимонов крем – добавя се настъргана лимонова кора;
шоколадов крем – в млякото се добавя 4 с.л. какао или 50 гр шоколад;
бял шоколадов крем – добавя се 50 гр бял шоколад;
крем малина – добавя се 4 с.л. малинов сироп и се гарнира с малини;
крем вишна – добавя се 4 с.л. ликьор от вишни и се урасява с вишни (череши) от сладко.
орехов крем – добавя се 1 ч.ч. смелни орехи и се украява с карамелизирани ядки. Може да се приготви и с лешници или бадеми.

Това е и основата за трицветната желирана торта – рецепта, която също научих от баба и не съм приготвяла толкова отдавна, зашото е толкова калорична и вкусна, че мога и сама да я изям.
Рецептата е следната – добавят се и 2 пакетчета желатин, разтворени в 100 мл вода и след това на водна баня, докато желатина стане прозрачен. Когато поизстине се смесва с приготвения крем, който се разделя на 3 части.
В една част крем се добавя – 1 ч.ч. смлени орехи;
В другата част се слага какао или шоколад;
Във форма за торта или в индивидуални купчки се налива първо орехов крем, след това бял (ванилия) крем и се завършва с крем щоколад. Трите пласта крем не се смесват и цветовете са много видими. Когато крема се желира, стегне, се сервира като торта.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории