Табуле салата
Добави към моето меню
Табуле
рецепта за салата от арабската кухня, станала част от средизиморската диета и начин на хранене
2 връзки магданоз
1/2 връзка мента
150 гр булгур (жито)
1 лимон
4 домата
1 глава кромид лук
1 с.л. зехтин
* Житото се почиства, измива, поставя се в стъклен буркан и се залива за 24 часа с хладка вода, след което се измива със студена вода и се поставя в голяма купа;
* Магданозът и ментата се почистват, измива и се нарязват на ситно и се добавят към житото и се разбърква;
* Доматите се режат на малки кубчета и се добавят в купата при магданоза и житото и се разбърква;
* Добавя се и лука, нарязан на ситно и се овкусява с лимонов сок и зехтин,
* Табулето се слага за 3 часа в хладилник за да се смесят вкусовете.
Салата табуле се съчетава много добре с пилешко месо или крокети, кюфтенца от сирене и извара.
Житото е почти покълнало за 24 часа и така е много полезно.
Това е един вариант на табуле, което е много свежо и може да се поднесе като лека вечеря, като в салатата се добави 200 гр (1 пилешка пържола) изпечена на грил и нарязаната на лентички. За да бъде още по-лека вечерята може да се добави и краставица, нарязана на малки кубчета.
Аз приготвям салатата и без мента.
Достатъчно е някоя баба на пазара да ми предложи свеж домашен магданоз и аз да приготвя тази толкова вкусна салата, чудесна в лятната жега, която се съчетава добре и с узо или домашна ракия.