Родопски пататник
Добави към моето меню
Родопски пататник
Рецепта за този вкусен родопски специалитет споделена от Yana Ivanova:
Продукти:
4-5 големи картофа
1 глава лук (или няколко стръка пресен)
1 яйце
1 равна ч.л. чубрица
1 равна ч.л. джоджен
сол на вкус
Рецепта за пататник:
• Картофите се обелват, измиват се и се настъргват на най-едрото ренде, след което се слагат в дълбок съд (може и в гевгир) и се измиват хубаво със студена вода, за да им падне нишестето. Много е важно после добре да се изцедят от водата (аз го правя, като взимам картофите в шепи и изстисквам силно), в противен случай после сместа ще се разводни.
• Измитите картофи се прехвърлят в друг съд, към тях се добавя една малка до средна глава лук (или половин, ако е по-голяма), нарязан на ситно, сол на вкус, подправките – джоджен и чубрица, малко черен пипер по желание и накрая едно яйце.
• Всичко това се разбърква хубаво, за да се разпределят подправките равномерно.
• Тиган с незалепващо покритие се загрява на котлона с малко олио и в него с лъжица се разстила част от картофената смес, като се притиска. Добре е слоят да не е много тънък, но и не много дебел- в единия случай ще стане по-хрупкаво (не че е лошо, но му се губи чара), а в другия пък ще трябва много повече време, докато се изпече и ще се обърне трудно.
• Пече се на средно силен огън и когато по краищата започне да се зачервява хубаво, се взима една голяма плоска чиния с диаметъра на тигана или по-голяма и пататника се приплъзва в нея от страната, която се е пекла досега, след което се захлупва с друга такава чиния и чрез завъртане се обръща. По този начин обръщането става лесно, без разпадане и разваляне на формата. За целта освен чиния може да се използва и голям плосък капак на тенджера. С помощта на чинията пататника се връща обратно в тигана и се оставя да се изпече и от другата страна.
• Ако цялата тази процедура ви се струва рискована, може просто да изсипете картофената смес в тава и да изпечете във фурната, на около 200 градуса, там няма да се налага да обръщате. И още нещо- не се опитвайте да повдигнете пататника с шпатулка, за да видите дали е добре опечен отдолу, защото само ще го счупите. Ако случайно след като сте го обърнали ви се стори не достатъчно добре опечен, винаги може да завъртите още веднъж и да допечете.
• Ястието се сервира топло, но като изстине също е вкусно. Би могло да се хапва и с някакъв сос- чеснов примерно или друг по ваше усмотрение. Нали знаете – най-вкусните неща се получават чрез експерименти!
Пататник по рецепта от с. Полковник Серафимово, Смолянско
споделена от Валентина Кисьова
Продукти
4-5 настъргани картофа,
1 глава ситно нарязан/настърган/ лук,
2 яйца,
черен пипер, джоджен, чубрица, риган, ситно нарязан магданоз,
малко сирене натрошено,
2 с.л. галета или брашно.
Рецепта за пататник
• В хубаво сгорещен тиган се сипва около 50 мл олио и се слага разбърканата смес.
• Пече се до хубав загар, като котлона се намаля/иначе прегаря отвън и остава суров отвътре/.
• Обръща се с помощта на капак или табла и се изпича и от другия край.
• Слага се в чиния и се настъргва сирене, може и кашкавал. Да ви е сладко мезето!