Патладжан ветрило
Добави към моето меню
Патладжан ветрило
Рецепта споделена от Stefani Marinova
Продукти
За 6 средно големи патладжана:
250 г сирене,
150 г кашкавал,
3 средно големи домата,
2-3 скилидки чесън,
около 60-70 мл олио,
сол на вкус,
4-5 клонки магданоз,
1 щипка чубрица (по желание)
Начин на приготвяне
• Измийте патладжаните и на всеки патладжан направете 3-4 разреза по дължина, стигайки на около 1-2 см от опашката, където трябва да остане цял. Трябва да се получат филийки, които да са свързани в основата си.
• Посолете хубаво всички разрези на патладжаните, залейте ги със студена вода и ги оставете за 30 минути, за да може да се отдели горчивия сок от тях.
• След това ги изплакнете обилно с вода. Нарежете доматите на тънки кръгчета, сиренето на тънки парченца, а чесъна го пресовайте. Поставете във всеки разрез по малко чесън, филийка домат, парченце сирене и по малко чубрица по желание.
• В подходяща тава, застлана с хартия за печене (така няма да залепват за дъното патладжаните), поставете „ветрилата”. Заливате всеки патладжан с малко олио.
• Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете на 200 градуса за 1 час и 30 минути, като последните 15 минути махнете фолиото и печете без него.
• Поръсете патладжаните с настърган кашкавал и върнете ястието за няколко минути, докато кашкавала хване златиста коричка. Украсете с нарязан на ситно магданоз